Funtime SULUDI IZUMITELJ

Pomoću usisivača se popeo 10 metara uz zid

  • Autor: A. S.
  • 16.2.2010 10:47:41
  • 16.2.2010 10:18:05

Britanski izumitelj Jem Stansfield dobio je nadimak Čovjek-muha nakon što se u maniri Spidermana popeo deset metara u zrak po zidu škole koristeći pritom samo usisivače

Znanstvenik, koji je završio aeronautiku, zapanjio je slučajne prolaznike kad se popeo na zid škole u istočnom Sussexu ovaj tjedan. 39-godišnjak jedan je od voditelja i autora znanstvene emisije Bang Goes the Theory na BBC-jevom programu.

U svom je podvigu, izvedenom u sklopu znanstvenog festivala, koristio modificirane motore kućanskih aparata koji su funkcionirali poput golemih usisivača pomoću kojih se lako popeo uz zid, a pritom nije koristio ni zaštitnu kacigu.

'Na ideju s usisivačima sam došao kad sam razmišljao kako dobiti moći superjunaka iz otpada. Izračunao sam da usisivači mogu podnijeti moju težinu', rekao je Stansfield. Izumitelj, koji se prošle godine uz pomoć dijelova usisivača popeo 36 metara uz zgradu BBC-ja, nada se da će njegovi izumi potaknuti mlade znanstvenike na nove i neobične pothvate.

Prije nego što je dobio posao na BBC-ju, radio je na specijalnim efektima za filmove 'Lost In Space' i 'Van Helsing', organizirao izložbe u Prirodoslovnom muzeju te dobio nagradu New Scientist za čizme kojima je moguće hodati po vodi. Također je izumio prvi motocikl kojeg pokreće komprimirani zrak. Jem već planira sljedeći pothvat - vožnju od Londona do Manchestera automobilom kojeg pokreću zrna kave.

Prošlogodišnji pothvat - penjanje uz zgradu BBC-ja

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više