Funtime ZAVEO NAS JE

Pop ikone: Casanova

Izvor: Gulliver/Getty Images , Autor:Gulliver/Getty Images
  • Autor: T. B.
  • 18.11.2013 14:50:37
  • 10.2.2010 8:00:00

Dok je Don Juan samo legenda, Casanova je povijesna ličnost i, zahvaljujući memoarima koje je napisao prije smrti, sinonim za najvećeg zavodnika koji je ikad živio

Venecijanac Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt je u svom dugom i uzbudljivom životu bio pravnik, strastveni kockar, vojnik, violinist, pisac i prevoditelj, visoki službenik francuske vlade, mistik i alkemičar, špijun, vlasnik manufakture svile, samozvani plemić i papinski vitez Reda zlatne mamuze te, pred kraj života, knjižničar jednog od najmoćnijih plemića Svetog Rimskog Carstva. Osim te osebujne lepeze zanimanja i titula, razumio se u medicinu i bio je poznavatelj dobre hrane, pića i žena.

Pogotovo žena.

Prvo seksualno iskustvo doživio je kad je imao 11, a sa 17 izgubio je nevinost, ni manje ni više nego s dvije djevojke, i tada je shvatio što želi od života.

Od 1742. do 1798. posjetio je sve veće europske gradove i upoznao većinu vladara, umjetnika i znanstvenika svog vremena. Kretao se po dvorovima i u visokom društvu, no nikad se nije uspio dugo zadržati na jednom mjestu. Za to su uglavnom bili krivi dosada, kocka i loš glas na koji bi ubrzo došao zbog razvratnog životnog stila.

Prijatelje je lako stjecao, no zbog čestih novčanih podvala i libida bez kontrole prilikom odlaska iz svakog grada najčešće ih je gubio. Čak i oni najvjerniji napustili su ga kad je pokušao iscijediti još koji dukat iz njih.

Njegova je vječna borba protiv dosade razlog zašto je postao poznat - Casanova je napisao svoje memoare da bi razbio monotoniju svakodnevice dok je radio kao knjižničar, a to je djelo zaslužno za njegovu današnju slavu.

Nekoliko puta je završio u zatvoru zbog dugova, a imao je i pokoji usputni dvoboj ili pokušaj atentata zbog ljutih muževa kojima je nabio rogove. Posebno mu je neugodno iskustvo pružila inkvizicija kad ga je osudila i zatvorila zbog kontakata sa slobodnim zidarima i sličnim društvima. No nakon šest mjeseci provedenih u potkrovlju Duždeve palače koje je služilo kao zatvor za kažnjenike višeg statusa Casanova je uspio pobjeći, a oko istinitosti tog bijega i danas se vode rasprave.

Naime, Casanova tvrdi da je uspio prokopati rupu u podu ćelije smještene do sobe inkvizitora koji je ispod njega živio, no samo tri dana prije bijega premješten je u novu ćeliju s boljim pogledom. Čuveni avanturist kaže da je dugo samo sjedio i buljio u zid obeshrabren ironičnim spletom okolnosti. Ali ubrzo je smislio novi plan te sa zatvorenikom iz susjedne ćelije uspio pobjeći kroz rupu koju su napravili u stropu.

Mnogi kritičari kažu da je bijeg preglup i prelagan da bi bio istinit, no postoje neki dokumenti u kojima se spominju popravci stropova u tom dijelu Duždeve palače. Zbog te osude i bijega, Casanova je proveo 18 godina izvan Venecije. Dobio je dozvolu vratiti se tek nakon mnoštva pisama u kojima je molio inkviziciju da mu dopusti povratak.

S obzirom da se u 18. stoljeću plemstvo ženilo zbog političkih veza, ljubav i seks bili su im izvor zabave i užitka. Kako je u svemu tražio avanturu, Casanova za svoja osvajanja nikad nije birao žene koje je lako odvesti u krevet, već je težio idealu pametne, privlačne i duhovite osobe. No treba spomenuti da je podjednako izbjegavao i izrazito teška osvajanja.

Jedan od Casanovinih suvremenika opisao ga je kao najzanimljivijeg čovjeka kojeg je u životu upoznao te da ne postoji ništa što je za njega nemoguće.

Ostavljamo vas uz riječi samog Casanove koje je napisao u svojim memoarima.

'Čitatelj ovih memoara otkrit će da nikad nisam imao cilj kojem sam stremio i da je moj sistem, ako se tako može nazvati, lagano plutanje na valovima života uz vjetar koji me nosi tko zna kamo.'

Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više