Funtime GUŽVA U SVEMIRU

Teleskop Hubble 'uhvatio' sudar dvaju asteroida

  • Autor: tportal.hr
  • 4.2.2010 8:50:15
  • 4.2.2010 8:00:00

Objekt nalik kometu, nazvan P/2010 A2, stvoren je sudarom dvaju asteroida i udaljen je 144 milijuna kilometara do zemlje u glavnom asteroidskom pojasu između Marsa i Jupitera

'Istina je da se još uvijek mučim odgonetnuti što to znači. Taj objekt najvjerojatnije je rezultat nedavne kolizije dvaju asteroida', rekao je vodeći znanstvenik sa sveučilišta UCLA David Jewitt.

Iako objekt izgleda kao komet, znanstvenici su mišljenja da je stvoren sudarom. Ako je to istina, onda bi to bilo prvi put u povijesti da su znanstvenici uspjeli zabilježiti sudar asteroida. Od kometa ga razlikuje i to što mu je jezgra odvojena od repa zbog čega i ne sliči ničem već viđenom, upozoravaju znanstvenici. Astronomi vjeruju da su takvi sudari vrlo česti, no dosad ih nisu uspjeli zabilježiti, a ovaj put se radilo o čistoj sreći da je Hubble uspio uhvatiti baš taj trenutak.

Proučavanje takvih objekata u svemiru poboljšat će da znanstvenici bolje shvate proces raspada asteroida što bi svakako bilo od koristi u potencijalnom uništavanju nekog asteroida koji bi u budućnosti mogao zaprijetiti Zemlji.

'Činjenica je da još uvijek ne znamo kako se asteroidi sudaraju i uništavaju jedan drugog. Zato bi nam to moglo biti od pomoći da otkrijemo kako uništiti asteroid i spriječiti ga da nas pogodi', objašnjava Jewitt.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više