NAJSTARIJA NA SVIJETU

Kubanka tvrdi da je proslavila 125. rođendan

03.02.2010 u 09:06

Bionic
Reading

Kubanka Juana Rodriguez u utorak je u 'dobru zdravlju' proslavila 125. rođendan i po svoj prilici je najstarija osoba u svijetu, premda Guinnessova knjiga rekorda nije utvrdila vjerodostojnost njezina rodnog lista

Juana Bautista de la Candelaria Rodriguez ili Candulia, kako je zovu njoj bliski ljudi, rođena je 2. veljače 1885. u mjestu Campechueli, u istočnoj pokrajini Granma, gdje i danas živi, javljaju kubanske novinske agencije koje se pozivaju na općinsku maticu rođenih.

Rodriguez, majka troje djece, od kojih je dvoje umrlo, svoju dugovječnost pripisuje 'čistom seoskom zraku, prehrani bogatoj mesom i povrćem i ljubavi svojih najbližih'. Kako pišu kubanska glasila, Juanina majka umrla je kao stogodišnjakinja, a otac joj je umro u 96. godini života.

Kuba, otok sa 11,2 milijuna stanovnika, sa sustavom besplatne zdravstvene zaštite, poznat je po velikom broju stogodišnjaka, gotovo 1.500, po kubanskim vlastima. Najstarija osoba na svijetu čiji je nadnevak rođenja sa sigurnošću utvrđen, bila je Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla 1997., kada su joj bile 122 godine, 5 mjeseci i 14 dana.