Funtime ŠARENI PRECI KOKOŠI

Znanstvenici utvrdili boju dinosaura

Svi roditelji koji su nemoćno slijegali ramenima suočeni s pitanjem koje su doista boje bili dinosauri, sada mogu odahnuti jer su znanstvenici napokon utvrdili boju bar nekih predstavnika izumrlih vrsta

Otkrivši boju dinosaura, znanstvenici će sada moći bolje upoznati porijeklo ptica, piše znanstveni časopis Nature.

Rep Sinosauropteryxa, maloga dvonožnog mesoždera koji je živio prije 125 milijuna godina, bio je prekriven oštrom dlakom, koja se poslije razvila u perje, naizmjence raspoređenom u bijele i narančaste krugove, zaključili su istraživači s britanskoga Sveučilišta u Bristolu.

Prvobitna ptica Confuciusornis, koja je živjela u isto doba kad i Sinosauropteryx, imala je crne, bijele i smeđe-narančaste mrlje.

Zahvaljujući elektronskim mikroskopima Michael Benton i njegovi suradnici u fosiliziranim ostacima dlake otkrili su sićušne strukture pigmenta. Boje drugih vrsta dinosaura, sličnih gmazovima, koji nisu imali takav tip dlake, možda se neće moći otkriti takvom tehnikom, priznaju znanstvenici.

Studija koja je pokazala kakve je boje bila najmanje jedna vrsta dinosaura provedena je na fosilima otkrivenim u starim sedimentnim jezerima pokrajine Liaoning na sjeveroistoku Kine. Nakon devedesetih na tom je području otkriveno mnogo fosila dvonožnih vrsta, za koje se pretpostavlja da su preci ptica.

Ova su istraživanja omogućila i rasprave o podrijetlu perja ptica i vrstama dlake kojom su bili prekriveni dinosauri. 'Riječ je, zapravo, o perju', tvrdi Benton.

'Sada znamo da se perje pojavilo prije krila, što znači da se nije razvilo kao dio tijela potreban za letenje', dodao je tvrdeći da je služilo ili za privlačenje u parenju ili za zastrašivanje grabežljivaca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više