DIGITALNI SIGNAL OMETA

Satelitska nas čini nevidljivima za vanzemaljce

26.01.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Satelitska televizija i digitalna revolucija čini čovječanstvo sve manje uočljivim za potencijalno znatiželjne vanzemaljce na drugim planetima, rekli su u vodećem svjetskom istraživačkom centru za vanzemaljski život

Premda se sve čini kao pozitivna stvar za one koji se boje scenarija iz 'Dana nezavisnosti', odnosno invazije malih zelenih koji nemaju dobre namjere, to bi moglo otežati posao i našim znanstvenicima u potrazi za vanzemaljcima.

Doktor Frank Drake, osnivač SETI-ja (Institut za istraživanje izvanzemaljske inteligencije) koji u SAD-u postoji već 50 godina, rekao je da digitalna era ograničava Zemlju transmisijom televizijskih i radijskih signala u svemir.

Zemlja je trenutno okružena kuglom radiovalova analognih signala polumjera 50 svjetlosnih godina. Međutim, premda su signali dovoljno rašireni da dopru do obližnjih zvjezdanih sustava, brzo i nestaju pred navalom digitalne tehnologije.

'Za vanzemaljce koji nas eventualno promatraju digitalni signal se čini poput buke', rekao je Drake. Osim toga, digitalni signali su mnogo slabiji od analognih.

'Sada je stvarna količina zračenja u svemiru oko dva vata, ne više nego što dobivamo od mobitela. Ako se to nastavi i u budućnosti, nitko nas neće moći detektirati. No isto tako ćemo i mi imati problema s pronalaženjem drugih civilizacija', objasnio je Drake.