Funtime DUBINSKO ČUDO

Izumire najtužnija riba na svijetu

  • Autor: A. S.
  • 26.1.2010 10:40:08
  • 26.1.2010 10:01:38

Najtužnija, a vjerojatno i najneobičnija riba na svijetu, Psychrolutes marcidus, izumire, upozorili su australski znanstvenici

Prirodno stanište Psychrolutes marcidusa (naziva se još i blobfish) na istoku Australije ugroženo je zbog pretjeranog izlova. O ribi koja naraste do 30 centimetara, a živi na dubini od 800 metara, malo se zna, ali se često u posljednje vrijeme zaplete u ribarske mreže namijenjene drugim morskim stanovnicima.

Premda nije jestiva, živi zajedno s nekim delicijama, poput morskih rakova, osobito jastoga. Stručnjak za morske dubine, profesor Callum Roberts rekao je da blobfish ima zašto biti tužna.

'Te su ribe vrlo osjetljive kad se uhvate u ribarske mreže, a koliko znamo, žive samo u ovim vodama. Australske i novozelandske koče među najaktivnijim su ribaricama na svijetu i ovo nije idealno stanište za njih. Ne možemo zabraniti dubinski izlov, a njihovo je stanište veličine Pariza. Premda ga još nismo posve istražili, postoji velika mogućnost da ga posve uništimo prije nego što saznamo nešto o njemu', rekao je Roberts.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više