OPTIMIST IZGUBIO OKLADU

Eisenhower se u 40 kuna kladio o sudbini Europe

20.01.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Komad papira koji svjedoči o okladi u pet funti (40 kuna) dvaju velikih generala, koja se ticala vojne sudbine Europe u Drugom svjetskom ratu, mogao bi na aukciji doseći cijenu od 12.000 funti (100.000 kuna)

Bernard Montgomery, general britanske vojske, uzeo je pauzu od reorganizacije Osme armije smještene u Italiji u vrijeme Drugog svjetskog rata da bi se okladio s američkim kolegom, generalom Dwightom Eisenhowerom oko ishoda borbi.

Eisenhower, koji je nadgledao invaziju Saveznika na Italiju, bio je uvjeren da će ući u Berlin do Božića 1944. godine, dok je Montgomery sumnjao u njegov optimizam.

Generali se nikako nisu mogli složiti u mišljenju pa su odlučili riješiti razmiricu okladom u pet funti. Da stvar bude sasvim legitimna, pozvali su pukovnika Ernesta Leeja koji je zabilježio uvjete.

Na papiru koji je pri vrhu potpisao Montgomery, a pri dnu Eisenhower stoji: '11. listopada 1943. postignut je dogovor između generala Eisenhowera i Montgomeryja za iznos od pet funti – general E. se kladio da će rat protiv Njemačke završiti prije Božića 1944. po lokalnom vremenu.'

List papira visio je više od 30 godina na zidu u domu pukovnika Leeja koji je služio pod zapovjedništvom generala Eisenhowera u Drugom svjetskom ratu. Obitelj je odlučila prodati papir nakon što mu je supruga umrla prije šest mjeseci.

Oklada će se naći na aukciji u Connecticutu u srijedu, zajedno s fotografijom dvojice generala, i očekuje se da će doseći cijenu od 12.000 funti.

Eisenhower je spomenuo okladu i u svojoj autobiografiji: 'Bio sam toliko uvjeren da ćemo brzo provesti operaciju Overlord (invazija na Normandiju) u proljeće 1944. da sam se kladio s Montgomeryjem u pet funti da ćemo okončati rat do Božića te godine. Izgubio sam.'