MALI TVRDI GAD

Puž poslužio za izradu vojnih oklopa

20.01.2010 u 10:54

Bionic
Reading

Puž možda ne zvuči kao idealna inspiracija za unapređenje obrambenog sustava, međutim jedinstvena vrsta dubokomorskog puža poslužit će kao model za novu generaciju tjelesnog oklopa zahvaljujući svojoj sposobnosti da s lakoćom odbija napade rakova

Neobični crni puž Crysomallon squamiferum otkriven je prije desetak godina na dubini od dvije i pol tisuće metara ispod površine oceana, a živi uz hidrotermalne izvore. Jedinstveni troslojni oklop njegove školjke mogao bi se primijeniti u izradi razne vojne opreme, poput zaštitne odjeće, kaciga, arktičkih cjevovoda i motocikala.

Znanstvenici na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) otkrili su da se vanjski sloj školjke puža sastoji od čestica željeznog sulfida koje nastaju zahvaljujući hidrotermalnim otvorima, područjima visokih temperatura i niskog pH, a koje su smještene u kalupu i skrivene.

Kada ga napadne predator poput raka, vanjski sloj oklopa napukne tako da se apsorbira energija i time ublažava udarac na donje slojeve. Sitne se pukotine prošire oko čestica željeznog sulfida koji osigurava da ne dođe do većih napuklina.

Sekundarni spužvasti sloj također služi ublažavanju udarca i štiti zadnji krhki sloj, sačinjen od kalcijevog karbonata, od pucanja.

Kao i puževi, i ljudi žele stvoriti oklop koji bi amortizirao udarce i eventualnu štetu zadržao na vanjskom sloju. Znanstvenici su tako došli na ideju tjelesnog zaštitnog oklopa obloženog nanočesticama željeza koje bi oslabile i raspodijelile jačinu udarca stvarajući mikropukotine nalik onima na puževoj kućici.

Slična se konstrukcija može primijeniti i za izgradnju ploča poput onih od fiberglasa koje se koriste za vozila ili u navlakama cijevi u koje često udaraju ledene sante.