Funtime ZALJUBLJIVANJE PO ŽELJAMA

Znanstvenici sve bliže lijeku za ljubav

  • Autor: tportal.hr
  • 8.1.2009 8:56:02
  • 8.1.2009 8:57:00

Zaljubljivanje bi uskoro moglo biti lagano kao i gutanje pilule. Napredak u znanosti mogao bi odvesti do stvaranja lijeka koji bi nam mogao pomoći da se zaljubimo ili odljubimo, ovisno o željama

U budućnosti bismo čak mogli genetski testirati partnera prije nego što se odlučimo za njega i mogli bismo biti sigurni da nam zaista odgovara, poručuju znanstvenici. Ako se otkrije tajna ljubavi, onda će i put da se ona poboljša ili pojača biti lakši.

Bihevioralni znanstvenik Larry Young objavio je u časopisu Nature da bi biolozi uskoro mogli ljubav svesti samo na lanac biokemijskih pojava. Njegova istraživanja na prerijskim voluharicama pokazala su da se ubrizgavanjem doze određenih hormona može drastično promijeniti odnos u vezi. Ti glodavci su dobar primjer, kaže on, jer pružaju odličan primjer za ljudske veze. Za razliku od drugih životinja, voluharice su doživotni partneri koji zajednički odgajaju djecu.

'Sve je u kemijskoj reakciji. Barem kod voluharica znamo da, ako uzmemo ženku i sastavimo je s mužjakom te joj u mozak ubrizgamo oksitocin, ona će se vrlo brzo zbližiti s njima', rekao je profesor Young. Iako su se na tržištu već pojavili neki sprejevi s oskitocinom kojima se može 'spasiti veza', profesor Young kaže da je to zasad samo bacanje novca.

Zasad se zna da hormon oksitocin ili, kako ga nazivaju, hormon grljenja igra ključnu ulogu u povezivanju ljudi. Oksitocin je uključen u seksualnu privlačnost i stvara osjećaj povjerenja i pouzdanja i pomaže smanjiti osjećaj straha. U krv se otpušta za vrijeme poroda i aktivira proizvodnju majčina mlijeka, te na taj način pomaže i majci i bebi da stvore čvršću vezu.

Istraživanja su pokazala da osobe s većom razinom oksitocina imaju najviše povjerenja u druge i najprije će nekom dati novac. No, nije samo oksitocin zaslužan za osjećaj ljubavi, kod muškaraca, kad je seksualna privlačnost u pitanju, važniju ulogu ima hormon vazopresin.

Profesor Young ipak smatra je ljubav više biološke nego kemijske prirode. 'Zadnja saznanja u biologiji koja se bave proučavanjem odnosa i zbližavanja pokazala su da nećemo dugo čekati prije nego što nam neki beskrupuloznik uvali 'ljubavni napitak'. A ako to i napravi, hoće li nam biti stalo? Nakon svega, ljubav je ipak ludost', kaže profesor Young.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više