IMPROVIZACIJA

Nigerijski motociklisti umjesto kaciga nose bundeve

07.01.2009 u 15:16

Bionic
Reading

S Novom godinom u Nigeriji je stupio na snagu i novi zakon o obaveznom nošenju kaciga na motociklu. No, uglavnom zbog manjka financijskih sredstava, Nigerijci nisu pohrlili u kupovinu, već su se odlučili na puno jeftiniju alternativu – bundevu

Kako bi se prilagodili novom zakonu koji tjera motocikliste da nose kacige, Nigerijci su se sjetili izdubiti i posušiti bundeve te ih staviti na glavu da zadovolje propise. No, lokalne vlasti nisu zadovoljne s improviziranim pridržavanjem zakona te su kaznili nekolicinu motorista koji su se tako pokušali izvući.

Budući da su vlasti zaplijenile nekoliko desetaka motora zbog neispravne opreme, protiv zakona su se digli taksisti koji putnike voze na motorima. Naime, osim što protestiraju protiv skupih kaciga koje dosežu cijenu i do 200 kuna, tvrde i da putnici često po završetku vožnje kradu kacige.

Posljednjih se godina povećao broj taksija na motociklima, prenosi BBC. Osim što je to nezaposlenim mlađim ljudima dobar izvor zarade, motocikl je puno bolje prijevozno sredstvo u prometom zagušenim gradovima.