NAIVNI PREVARANTI

Uhapšeni s novčanicama od milijun dolara

31.12.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Dvojica Nijemaca uhapšena su u austrijskom gradu zbog posjedovanja 500 milijuna dolara u krivotvorenim novčanicama. Ono što ih je nesumnjivo odalo jest činjenica da je većina novčanica bila tiskana u apoenima od milijun dolara

Početkom sljedeće godine austrijski sud donijet će odluku o kazni za Ralfa Hölzena (46), odvjetnika iz Gocha, i Dietmara B., bravara iz Essena (52), koji su prije gotovo godinu dana uhapšeni u banci na austrijskom skijalištu Kleinwalsertal, gdje su pokušali zamijeniti krivotvorene novčanice u vrijednosti od 202 milijuna dolara. Policija je koferu koji su nosili sa sobom pronašla još 291 milijun dolara, krivotvoren, naravno.

No premda se radi o jednoj od najvećih dolarskih prevara u Europi, priča ne bi bila toliko zanimljiva da prevaranti nisu u banku ponijeli novčanice od milijun dolara

Sve je počelo krajem 2008. godine kad je Hölzena ostavila supruga i kad mu je izdana zabrana za prakticiranje prava zbog neurednih financijskih knjiga, piše njemački Spiegel. Dietmar i treći muškarac su Hölzenu prodali priču da namjeravaju kupiti vrlo vrijedne američke dionice, među kojima se nalaze i srebrne vrijednosnice. Rekli su mu da te srebrne vrijednosnice, koje su vrlo slične američkom dolaru, nisu nikad bile u opticaju kao uobičajen oblik plaćanja, ali su ih banke razmjenjivale u prošlosti te su ostale iznimno cijenjene.

Hölzen se polakomio i naivno povjerovao svemu što su mu rekli. Kad su se napokon dočepali novčanica i pokušali ih položiti na račun u austrijsku banku, službenica je posumnjala da novčanice od milijun dolara stvarno postoje te je pozvala policiju.

Prevaranti nisu bili pretjerano inventivni, a ni upućeni. Policija je istragom otkrila da su veći dio pologa zapravo bile prave novčanice od jednog dolara na koje je jednostavno dodano po šest nula.

Hölzen se namjerava braniti naivnošću jer, tvrdi, do samog je uhićenja bio siguran da se radi o pravim novčanicama. No ono što očito nije znao jest da su od 1969. novčanice u apoenima od 100 dolara najveće koje se nalaze u opticaju.