PSIHOLOZI OTKRIVAJU

Kako se pridržavati novogodišnjih odluka

28.12.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Psiholozi tvrde da su otkrili recept koji će ljudima pomoći da se pridržavaju novogodišnjih odluka - samo trebamo podijeliti cilj na nekoliko koraka te ne razmišljati o posljedicama ako se ne ostvari

Manje od četvrtine ljudi držat će se novogodišnjih odluka za 2010. godinu, tvrdi profesor Richard Wiseman koji je proučavao oko tisuću dobrovoljaca čiji je cilj bio prestati pušiti, smršaviti, započeti ozbiljnu vezu ili dovršiti neki stupanj obrazovanja. No samo je 22 posto njih uspjelo ostvariti svoj cilj.

Usporedivši taktike ostvarivanja cilja uspješnih i neuspješnih dobrovoljaca složio je listu savjeta kojih bi se ljudi, ako žele nešto promijeniti u životu, trebali pridržavati.

Tako profesor Wiseman savjetuje da donesete samo jednu odluku te da o njezinom ostvarenju počnete razmišljati i prije nove godine. Također bi bilo dobro da izbjegavate stare odluke koje su neslavno završile ili pomodne odluke koje svi donose. Kad odlučite, o svom cilju razgovarajte s prijateljima i rastavite ga na nekoliko koraka. Ne zaboravite se svako malo podsjetiti na sve dobre stvari kojima će ostvarenje cilja rezultirati, nagradite se ako prijeđete poneki korak u dosezanju cilja, planirajte i vodite dnevnik.

Na koncu, psiholozi upozoravaju da možemo očekivati da se ponekad vratimo starim navikama i posrnemo, ali kažu i da to ne treba uzeti previše ozbiljno. Naravno, ponekad ne znači uvijek niti svaki dan.