BADNJI MILIJUNI I MILIJARDE

Posao Djeda Mraza u brojkama

22.12.2009 u 13:21

Bionic
Reading

Badnjak je bez sumnje večer u kojoj Djed Mraz, Djed Božićnjak ili kako ga god zvali, ima najviše posla. Čak i ako je na vrijeme napravio domaću zadaću i odlučio tko je bio dobar, a tko zločest, isporučiti darove za šest milijardi ljudi na planetu doista je zahtjevan posao

Djedici na Badnjak nije lako – toliki pokloni, tolika putovanja… Ako ne vjerujemo u onu teoriju da u njegovom svijetu godina traje jednu sekundu, desetljeće jednu minutu, a tisućljeće jedan sat, onda propada svaki pokušaj objašnjavanja njegove aktivnosti. Jer, kako je Telegraph izračunao, brojke ne izgledaju dobro.

Koliko djece posjećuje

Na svijetu je oko dvije milijarde djece. Ako izuzmemo djecu hinduista, muslimana, ateista i svih onih koji ne slave Božić, ostaje oko 35 posto djece roditelja koji se smatraju kršćanima. Unatoč tome, ostaje brojka od impresivnih 700 milijuna djece koju treba posjetiti u jednoj noći.

Pod pretpostavkom da svako kućanstvo ima troje djece, to je još uvijek oko 233 milijuna postaja za Djeda i njegove saonice. O tome koliko bi djece moglo biti isključeno jer nisu bili dobri preko godine, ne možemo spekulirati.

Prevaljene razdaljine

Ako se 233 milijuna dobrih kršćanskih kućanstava pravilno rasporedi po svijetu, a površina Zemlje iznosi oko 510 milijuna kilometara (zbog jednostavnijeg izračuna uzet ćemo u obzir Zemlju kao četvrtastu kartu, a ne kao kuglu), onda se svako kućanstvo nalazi na razdaljini od 1,47 kilometara. Djedica će stoga na Badnjak morati prijeći 342.510.000 kilometara. Ili neće…

Brzina saonica

Uzmimo u obzir da Djed putuje s istoka na zapad, zajedno sa Suncem, i da na raspolaganju ima i sve noćne sate za putovanje i podjelu darova, ima otprilike 32 sata da dovrši svoj posao. 342.510.000 kilometara u 32 sata može prijeći samo ako putuje brzinom od 10.703.437,5 kilometara na sat, ili nešto malo manje od 2.800 kilometara u sekundi. Naravno, u ovaj izračun nije uključeno vrijeme zaustavljanja zbog pauze, odmora ili podjele poklona.

Usporedbe radi, najbrža letjelica koju je čovjek ikad napravio, svemirska sonda Voyager 1, leti ne toliko impresivnih 17 kilometara u sekundi.

Količina konzumiranog alkohola

50 mililitara konjaka ili sličnog jačeg aperitiva podiže razinu alkohola u krvi otprilike za četvrtinu dopuštene. Ako Djedica prihvati aperitiv u svakom kućanstvu koji obiđe, tj. njih 233 milijuna, teško će ostati na nogama. Naime, preporučena dnevna doza je četiri male čašice aperitiva, a bradati starček u ovom slučaju ugrožava svoje zdravlje sa 58.250.000 puta više doza od preporučenih.

U Engleskoj je dopuštena vožnja s maksimalno 0,8 promila alkohola u krvi. Da uhapse Djeda Mraza na kraju večeri, imao bi oko 50 milijuna puta više promila od dopuštenih i vjerojatno bi ostao bez vozačke.

Težina darova

Kad bi svako dijete primjerice dobilo Transformera Optimusa Primea, vođu autobota, zapakiranog u originalnoj kutiji, Djed Mraz bi nosio 659 grama svakom djetetu, odnosno oko 455.000 tona sveukupno. Usporedbe radi, putnički avion Boeing 747-8I prenosi 237 tona tereta: putnika, prtljage i benzina.

Cijena darova

Akcijska figura Optimusa Primea košta otprilike 48 eura, odnosno oko 350 kuna. Da bi svako dijete dobilo Optimusa, Djed bi trebao potrošiti oko 245 milijardi kuna, osim ako mu vilenjaci ne proizvode ilegalne kopije, što i nije preporučljivo.

Broj potrebnih sobova

Ako pretpostavimo da je sob sposoban povući oko 150 kilograma tereta, a da sanjke nemaju težinu, onda bi osam glavnih Djedovih sobova trebalo pomoć još tri milijuna sobova kako bi povukli spomenuti teret od 455.000 tona. Koliko sobova mora imati crveni nos, nije poznato. Također, pojavio bi se i problem obuke novih sobova u letenju, ali takvi se problemi vjerojatno rješavaju u hodu.