ZANIMLJIVOSTI U 2009.

Od gay pingvina do vojničkih grudnjaka

22.12.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Svijet su tijekom 2009. godine zabavljale razne neobične priče, a francuska novinska agencija France Presse sastavila je izbor zanimljivosti koje su obilježile godinu na izmaku

Njemačka: homoseksualci su dobri roditelji

U jeku brojnih rasprava treba li istospolnim parovima omogućiti usvajanje djece, dva Humboldtova pingvina iz zoološkog vrta u Bremerhavenu pokazala su da homoseksualni parovi mogu biti dobri očevi. Par mužjaka prihvatio je jaje koje su odbacili biološki roditelji te su ga, kako je običaj u pingvina, neprekidno grijali. Otkako se mladunče izleglo, gay pingvini su činili sve što i ostali roditelji, čistili mladunče i hranili ga.

'Homoseksualnost nije neuobičajena pojava u životinja. Parenje u životinja nije nužno povezano s reprodukcijom', istaknuli su upravitelji Zoološkog vrta.

Italija: gazda od zlata

Marco Colombo (38), vlasnik malog metalurškog poduzeća iz mjesta Turbigo u Lombardiji, gazda je kakvog svaki radnik može poželjeti. Pošto je osvojio gotovo milijun eura na talijanskom lotu, dio dobitka isplatio je svojim zaposlenicima: 350.000 eura, odnosno svakome po 70.000. Pokazao se kao čovjek od riječi jer je obećao: 'Ako dobijem, podijelit ću s vama.'

Švedska: vojnikinje traže borbene grudnjake

Iako je poznata kao zemlja koja je postigla najviše standarde u rodnoj ravnopravnosti, Švedska je zakazala u vojnoj službi. Šveđanke vojnikinje žale se da moraju same kupovati grudnjake, i to u običnim trgovinama, gdje takvi artikli nisu baš nimalo prilagođeni borbenim aktivnostima, nisu otporni na vatru i lako se otkapčaju.

Salahi s Bidenom
Sjedinjene Države: nepozvani na zabavi

Barack Obama je među najbolje čuvanim ljudima svijeta, no američkom paru to nije bila zapreka da nepozvan uđu na službenu večeru u Bijelu kuću i čak se približi predsjedniku. Tareq i Michaele Salahi uspjeli su izigrati sve mjere osiguranja i priključiti se redu uzvanika na prijemu. Elegantni i nasmiješeni, uživali su kada ih je predsjednik osobno pozdravio. No uspjeh sam po sebi nije im bio dovoljan ako se za njega ne zna, pa su pothvat obznanili na Facebooku uz fotografiju u društvu potpredsjednika Joea Bidena.

Izrael: bogatstvo na smetlištu

Želeći ugoditi svojoj majci dobra kći kupila joj je nov madrac, a stari bacila u otpad, no zajedno s njime i majčinu životnu ušteđevinu od milijun dolara u gotovini. Iako je majka na brzinu stigla na gradski deponij Khyria blizu Tel Aviva, bilo je prekasno. Dragocjeni madrac već je završio na središnjem deponiju sa 3.000 tona otpada i nije nikada pronađen.

Kina: skupi doček za psa

Kineska milijunašica organizirala je doček za svog novog psa vrijednog čak četiri milijuna juana (više do 400.000 eura). Gospođa Wang nabavila je nakon dugotrajne potrage tibetskog mastifa, vrstu osobito cijenjenu u Kini. U zračnoj luci grada Xi'an novog je ljubimca dočekala u društvu svojih prijatelja, također ljubitelja te rase, i za tu prigodu angažirala 30 Mercedesovih limuzina. 'Sve ima svoju cijenu, no ne i tibetski mastif', kazala je.

Akinori Kusuda
Japan: neumorni maratonac

Da bi ušao u 'Guinnessovu knjigu rekorda', 65-godišnji Japanac Akinori Kusuda istrčao je 52 maratona u 52 dana i tako s jednim maratonom više s trona istisnuo dotadašnjeg rekordera iz Italije.

Švicarska - Latvija: šišmiš na duge staze

Šišmiš rekorder preletio je 1.360 kilometara između Latvije i Švicarske za samo 28 dana. Mužjak vrste Pipistrellus nathusii, težak samo osam grama, prstenovan je, što je omogućilo znanstvenicima da prate njegov let. Po trajanju leta zaključeno je da je prevalio najmanje 50 kilometara noću, uz pretpostavku da je izabrao najizravniji smjer, što je malo vjerojatno jer takva vrsta šišmiša migrira ujesen, leti blizu tla i prati reljef.

Kanada: smrt (mačka) Thatchera izazvala prekoocenaski šok

'Thatcher više nije s nama', takav je tekst izazvao duboku bol među konzervativnim zastupnicima kanadskog parlamenta na službenoj večeri. Zastupnici, koji gaje veliko divljenje prema bivšoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher, odmah su sastavili poruke sućuti, a službe premijera pozvale su Buckinghamsku palaču i sjedište vlade u Downing Streetu te izazvali nemalo iznenađenje Britanaca.

Poruku je poslao kanadski ministar transporta John Baird, koji je jednome sudioniku večeri priopćio da je s ovog svijeta otišao njegov 16-godišnji mačak Thatcher. Mačak je, naravno, dobio ime iz poštovanja prema Željeznoj Lady.