SUDJELUJTE I GLASAJTE

Guinness bira najbolje rekorde desetljeća

21.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Guinnessova knjiga svjetskih rekorda pozvala je obožavatelje da glasaju na njihovoj internetskoj stranici za omiljena postignuća u zabavi, sportu, tehnologiji i mnogim drugim područjima, a pobjednik desetljeća bit će proglašen početkom sljedeće godine

U knjigu Guinnessovih svjetskih rekorda za 2010. dodano je oko 100 kandidata od kojih će samo odabrani ući u novu verziju, koja će se baviti rekordima proteklog desetljeća.

'Ovo je prvo desetljeće novog milenija i jedno je od najuzbudljivijih koje su Guinnessovi svjetski rekordi zabilježili. Kako se pripremamo za sljedećih deset godina, voljeli bismo baciti pogled unatrag zajedno sa svojim obožavateljima i prisjetiti se najboljih', kaže glavni urednik Guinnessovih svjetskih rekorda, Craig Glenday.

A slijede i neki od rekorda iz pojedinih kategorija.

Anosheh Ansari iz Irana postala je 18. rujna 2006. prva svemirska turistkinja kad je u kapsuli Soyuz TMA-9 posjetila Međunarodnu svemirsku postaju.

Najviše živo drvo trenutno je Hyperion. U rujnu mu je izmjerena visina od 115,54 metara. Otkrili su ga Amerikanci Chris Atkins i Michael Taylor u nacionalnom parku Redwood u Kaliforniji 25. kolovoza 2006.

Plitki skok s najveće visine izveo je Amerikanac Darren Taylor, i to s visine od 10,83 metara, u Tokiju u Japanu 7. prosinca 2008. godine.

Svetlana Pankratova iz Rusije ima najduže noge na svijetu, a mjere 132 centimetara.

Najproizvođeniji predmet na svijetu
plastična je vrećica, a pretpostavlja se da ih ima milijune milijuna.

Najveći hotel od leda nalazi se u Jukkasjarvi u Švedskoj, ima između 4.000 i 5.000 kvadratnih metara i 2004. imao je 85 soba. U hotelu se također nalazi i kazalište, kao i ledeni bar te crkva od leda. Svake godine od 1990. ponovo se gradi tijekom hladnih mjeseci.

Najmlađa osoba koja je obletjela svijet
zove se Barrington Irving i američki je student iz Floride. Okružio je svijet u letjelici po imenu Inspiracija, a let je trajao 97 dana. Mladi Irving također je prvi crni pilot koji je sam obletio svijet.

Najviše medalja na Olimpijadi osvojio je prošle godine američki plivač Michael Phelps, a odnio ih je kući osam.

Kao zadnji primjer navodimo autoricu dječjih knjiga J. K. Rowling koja je rekorder po godišnjoj zaradi u svojoj branši. Procjenjuje se da je pretprošle godine zaradila oko 300 milijuna američkih dolara.

Ovi i mnogi drugi rekordi nalaze se na internetskoj stranici Guinnessovih svjetskih rekorda i tamo možete glasati za omiljeni rekord.