Funtime PRVE SNIMKE

Veličanstvena erupcija podvodnog vulkana

  • Autor: A. S.
  • 18.12.2009 11:49:40
  • 18.12.2009 11:21:55

Nevjerojatna erupcija podvodnog vulkana West Mata u Tihom oceanu prvi je put zabilježena videokamerom, a fascinantne su snimke objavljene na internetu

Snimka pokazuje izlijevanje lave u ocean iz podvodnog vulkana West Mata, smještenog oko 200 kilometara jugozapadno od otočne države Samoe. Podvodna se kamera spustila na 1.100 metara dubine kako bi dobila video visoke rezolucije.

Robotičko je vozilo otkrilo i mikrobe i posebne račiće koji obitavaju oko vulkana, u vrućim, kiselinama bogatim vodama. 'To je nevjerojatno okruženje. Lava rastaljena na 1.400 °C proizvodi kisele tekućine (zbog sulfatnog dioksida kiselinska vrijednost pada na pH 1,4), a mikrobi svejedno opstaju. Oni pak pružaju životne uvjete račićima', rekao je Joseph Resing, kemičar i oceanograf sa Sveučilišta u Washingtonu.

Vulkan West Mata je dugačak oko devet kilometara i širok šest, dok mu je baza duboka oko tri kilometra.

Premda je moguća vulkanska aktivnost otkrivena u studenom 2008. godine, tek se opsežna ekspedicija u svibnju ove godine spustila na potrebnu dubinu i istražila veličanstveni vulkan.

Kamera je zabilježila nevjerojatnu eksploziju mjehura rastaljene lave u visinu od metra u ledenu vodu, a sam je otvor gorio crvenom bojom dok je izbacivao lavu. Ovo je prva snimka erupcije podvodnog vulkana.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više