RIGOROZNI ZAKON U ILLIONISU

Zabrana igara u kojima se pojavljuje alkohol

08.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Američka savezna država Illinois donijela je niz zakona o alkoholu koji podsjećaju na doba prohibicije, a neki od njih se odnose i na videoigre

Nemali broj videoigara u sebi sadrži neku referencu na alkoholna pića. Primjerice, u World of Warcraftu je sasvim normalna stvar popiti jako patuljačko pivo kako bi nam se nakratko povećala snaga i u isto vrijeme zamutio pogled, no izgleda da će videoigre takvog sadržaja biti izbačene iz prodaje na području američke države Illinois. Spomenuta država donijela je gomilu zakona kojima pokušava spriječiti zlouporabu alkohola i vožnju u pijanom stanju, a kako bi mladež odvratila od te pošasti, igre koje će se prodavati u Illinoisu ne smiju upućivati na alkoholna pića.

Dakako da je zakon potpuno glup i nerazuman, barem što se tiče videoigara, a najgora je stvar što alkohol u videoigrama nikad do sada nije izazvao probleme u stvarnom svijetu. Jedno je govoriti o agresivnom ponašanju uslijed prekomjernog igranja nasilnih, nepodobnih igara za što postoje neki dokazi, a drugo izbaciti iz prodaje sve igre u kojima se, primjerice, pojavljuje pijanac koji spava ili čaša žestokog pića kao dio dekoracije određene scene.