Funtime EKO-OVCE

Znanstvenici žele uzgojiti ovce koje manje podriguju

  • Autor: A. S.
  • 30.11.2009 12:03:24
  • 30.11.2009 11:26:36

Australski su znanstvenici objasnili da će pokušati uzgojiti novu pasminu ovaca koja manje podriguje kako bi doprinijeli očuvanju okoliša

Stručnjaci u Australiji provode istraživanja kojima nastoje saznati zašto neke ovce manje podriguju od ostalih. Naime, podrigivanje uzrokuje više emisije štetnih plinova od ispuštanja vjetrova, tvrde znanstvenici.

Oko 16 posto sveukupne emisije plinova u Australiji nastaje zbog poljoprivrede. Vijeće za istraživanje ovaca tvrdi da 66 posto od tog broja obuhvaća metan koji ispuštaju domaće životinje.

'Čak 90 posto metana koji ispuštaju ovce, krave i koze dolazi iz želuca i ispušta se podrigivanjem, puno manje vjetrovima – to je češća pojava kod konja', rekao je John Goopy iz Ureda za gospodarstvo i ulaganja.

Znanstvenici u New South Walesu provode istraživanja u posebno izrađenim torovima za ovce kako bi točno izmjerili postotak emisije metana nastao podrigivanjem. Zasad su otkrili jedino da što ovce više jedu, to više podriguju. Dugoročan im je cilj uzgojiti pasminu koja ispušta puno manje metana.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više