Funtime KVAR NA KRILU

'Čovjek-raketa' nije uspio preletjeti Gibraltarski tjesnac

Švicarski 'čovjek-raketa', koji se proslavio preletom La Manchea uz pomoć krila na raketni pogon, u srijedu nije uspio ponoviti taj pothvat u svom prvom interkontinentalnom letu iz Maroka u Španjolsku

Pedesetogodišnji pustolov Yves Rossy morao je sletjeti u more, izvijestio je BBC. Organizatori su neuspjeh pripisali kvaru na krilu i priopćili da su spasioci odveli Rossyja u bolnicu na rutinski pregled.

Taj suvremeni Ikar iskočio je iz zrakoplova iznad marokanskog grada Tangera kako bi preletio iz Afrike u Europu uz pomoć krila na mlazni pogon pričvršćenih na leđa.

Od Tangera do Atlanterre na španjolskoj obali (40 kilometara) trebao je letjeti 13 minuta, no padobranom je bio prisiljen spustiti se u more prije nego je doletio do cilja.

Rossy, bivši pilot zrakoplova, lani je uz pomoć svoga mlaznog krila preletio kanal La Manche i iz Calaisa u Dover stigao za 15 minuta.

Rossyjevo dvometarsko krilo od karbonskih vlakana pokreću četiri jednostavna mlazna motora, a može postići brzinu i do 300 kilometara na sat.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više