VITALNI 76-GODIŠNJAK

Najstariji čovjek na najvišem vrhu na svijetu

24.11.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Nepalac koji se u 76. godini života popeo na vrh Mt. Everesta službeno je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija osoba koja je osvojila najviši vrh svijeta

Nepalski premijer Madhav Kumar Nepal samo je jedna od brojnih osoba koje su čestitale Minu Bahaduru Sherchanu, danas 78-godišnjaku, nakon što je u ponedjeljak primio priznanje Guinnessove knjige rekorda.

Sherchan se popeo na visinu od 8.848 metara u svibnju 2008. kada je imao 76 godina i 340 dana. No u Guinnessovu knjigu i dalje je bio upisan Japanac Katsusuke Yanagisawa koji je vrh osvojio u 71. godini života, jer je Nepalac službeni dopis poslao tek ranije ove godine.

'Moj glavni cilj pri penjanju na Everest bio je mir u svijetu. Bio sam odlučan da će se ili popeti ili umrijeti pokušavajući', rekao je Sherchan. Bivši se vojnik nije puno bavio planinarenjem i penjanjem, ovo je zapravo bio njegov prvi pokušaj osvajanja planine.

Nepalski državljani drže najviše Guinnessovih rekorda vezanih uz Everest, uključujući najbrže penjanje, najdulje vrijeme provedeno na vrhu, najmlađu osobu koja se ikad popela, a sad i najstariju.