SITNI, AL' DINAMITNI

Pop ikone: USB stick

20.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Sjećate se floppyja? Diskete kojima smo hranili prve PC-je zamijenili smo CD-ima, pa DVD-ima. A sad je na sceni sljedeća generacija medija za pohranu podataka

USB flash drive sastoji se od uređaja za pohranu podataka integriranog s USB sklopom. Riječ 'drive' u imenu zapravo zavarava, jer flash memorija nema pomičnih dijelova.

USB je kratica za Universal Serial Bus. Da vas previše ne zamaramo tehničkim detaljima, radi se o načinu spajanja računala s perifernim uređajima, a proizvođači se nadaju da će USB uskoro postati standard koji će moći zamijeniti sve ostale tipove spajanja.

USB stickovi imali su svoju premijeru početkom novog tisućljeća. Trek Technology i IBM lansirali su ih u obliku 'diska na ključu', što je jasna aluzija na privjesak za ključeve, a imali su pet puta veći kapacitet od svog prethodnika, floppy diska.

Tipično, USB stickovi vrlo su mali i lagani, a koriste se primarno za prijenos podataka. Količina podataka koja se na njih može pohraniti varira od nekoliko megabajta do 256 gigabajta, a većina ih se napaja preko USB sklopa, tako da ne zahtijevaju posebnu bateriju.

Kako danas proizvod nije cijenjen samo zbog svoje funkcije, već i zbog izgleda, USB stickovi poprimili su najneobičnije forme.

Samo u jednoj internetskoj prodavaonici našli smo USB stickove u preko 100 različitih oblika i od gotovo svakog materijala koji vam može pasti na pamet, čak i od drva. Trend je integrirati USB stick u bilo koji koristan predmet poput upaljača, sata ili malog frižidera.

Valja pripaziti na USB stickove koji se prodaju kao uređaji većeg kapaciteta nego što ga stvarno imaju.

Tu su i namjerno lažni stickovi koji zapravo služe kao šala na račun onoga čijem računalu imate pristup. Jednom kad priključite lažni stick na računalo, mali gad nasumice će pomicati kursor, paliti i gasiti velika slova i biti generalno neugodan, no nikad neće stisnuti enter ili sačuvati promjene koje je napravio.

No uz svako dobro ide i neko zlo. Ili čista ludost. USB stickovi u obliku ogromnog gumenog pileta, plišanog medvjedića, rasplesane Barbike i ručne granate preplavili su tržište. A osim samih stickova iz neumornih pomaknutih umova, stižu i USB stroj za kuhanje fondua, USB raketobacač, USB ventilator ugrađen u košulju i naš apsolutni favorit - 'Drhtava hobotnica' koja se stavlja na glavu i zatim je masira svojim 'drhtavim' nogama.

Napaljeni USB pas

Zanimljivo, da nam je netko prije nekoliko godina ponudio grijač za šalicu ili malu lutku koja pleše nakon što se uključi u najobičniju utičnicu, vjerojatno ih ne bismo ni pogledali, ali USB inačice takvih proizvoda sada su hit.

USB priključci proširili su se na sve aspekte današnje računalne tehnologije. Tako sad već možemo kupiti i USB zvučnu karticu ili monitor, a ako želimo povećati broj USB utora, nudi nam se USB čvorište koje nam omogućava da spojimo od 2 do 12 USB uređaja.

Ipak, nisu svi USB proizvodi djetinjasti i šareni. Neki od njih su zanimljiv korak u pravom smjeru.

Korisnici usluga tvrtke Kaiser Permanente mogu kupiti stick sa svim svojim zdravstvenim podacima, a kompletan medicinski dosje koji je uvijek uz nas zvuči kao odlična ideja u slučaju nesreće.

Također, Microsoft je prošle godine prezentirao COFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), USB stick koji čuva sav forenzički dokazni materijal s glavnog računala na koje je spojen.

Iako je za sobom povukao masu beskorisnih proizvoda, USB stick djeluje kao izum koji će biti još dugo, dugo prisutan.