LAŽI SE, TI TO RADIŠ NAJBOLJE

10 naj novogodišnjih odluka

31.12.2008 u 07:33

Bionic
Reading

Ne sumnjamo, prestat ćete pušiti, dati godinu na faksu i početi puštati pješake na zebri. Novogodišnje odluke su najbolji alibi da ništa ne poduzmete jer ionako svi očekuju da ih donesete. Tko je stvarno željan promjena, učinio ih je već, hm... jučer?

E, fakat prestajem pušiti
Ako se odlučite na obustavu udisanja nikotina, u ovoj godini imate stvarno podršku iz snova – hrvatsko zakonodavstvo odlučilo se na istu stvar. Kud ćeš divnijeg osjećaja nego kada znaš da iz tebe stoji čitavo ministarstvo zdravstva i tucet paragrafa prekršajnog zakona. Ono, postoji li uopće državotvornija odluka u ovo vrijeme? I dok si tepate kako ste ovaj put stvarno ziher, zapalite si još jednu tek toliko da u miru promeditirate veličinu svog čina.

I naći ću si novi posao
U ovom slučaju odustanite od empatije državnih struktura. Možda se vama mijenja radno mjesto, no ekipa s gornjogradskog brda vam ljubazno objašnjava kako predstoji borba, ne za plaće, već za radna mjesta. Ako se ipak odlučite na konačnu promjenu posla, ako ni zbog čega drugog a ono jer obližnji automat za kavu proizvodi neprobavljive splačine, sjetite se da je daleko najveća fora biti nezaposlen. Neradna mjesta, naime, možete mijenjati kad god vam to padne napamet.

Dat ću godinu
Davanje godine zvuči ful velikodušno u vremenu kada nitko nema vremena. Osim par bizarnih bića s prošaranim indeksima, većina studentske populacije obeznanjena šampanjcem i lošom novogodišnjom pirotehnikom možda i odluči biti blagdanski širokogrudna prema visokoškolskom kurikulumu, no ne dajte se obmanuti. Oni koji se napenale na davanje godine, uglavnom imaju problem s konceptom davanja ispita te tamo negdje u ranu jesen shvate da ne postoji kolegij koji se zove 'godina' i čija se skripta može prosliniti preko vikenda.


Koji broj vozi do tamo?
Idem u Finsku
Ma da. I na Kubu, i u Dubai, i na Bali i u Mozambik. Teško da je za pomisao o blagom maestralu koji donosi miris koktela, kokosovog mlijeka i urođeničkih grudi uopće potrebna ikakva posebna odluka, čeznutljiva želja za putovanjem ipak više govori o tome gdje ne želite biti nego kamo vam se ide. Učmala svakodnevica nam svima dosadno dašće za vratom i sve što imamo za protuotrov je tek bus ili tramvaj do centra. OK, neki imaju i uspinjaču. Dakle, štedite, putujte i cvilite na povratku kući.

Zaljubit ću se
Osim dima baruta, kineskih raketa i petardi u novogodišnjem zraku, mnogi ćute i miris nadolazeće ljubavi. Nije nam previše jasno kako netko može odlučiti zaljubiti se, no kako horoskopske rubrike, testovi i sapunice na temu sentimentalnih intriga izazivaju nepodijeljenu fascinaciju hrvatskih građana, nameće nam se zaključak da u ovoj zemlji svi u svako doba pucaju od nepotrošene strasti. Stoga, da, održite si obećanje i makar na kratko rasteretite javnu napaljenost.

Skinuti kile
Teške salaste odluke s oko 20 kila viška bestežinski je lako donijeti. Pogotovo nakon par tanjura nakrcanih novogodišnjim delicijama. Jer, razumije se, provođenje u djelo tako zahtjevnih stvari potrebuje svekoliku nahranjenost. Zato, ne libite se ni ove godine poigrati se malo maštom te odsanjati par dijeta dok vam bakarska vodica pecka grlo. Na koncu konca, ljepota je u oku promatrača te bi možda bilo pametnije i praktičnije isfurati nešto kao očnu dijetu. Sad, kako još uvjeriti i zrcalo da si skine par kila... E, to bi bilo za Nobela.

Više zabave
Da, baš. Tuđi životi su totalni rollercoaster, sve je jedan produženi tulum, svima gole striptizete plešu po koljenima i zgodni frajeri ulijeću kad im pukne vrećica s placa. 'Dobar dan, ja sam Brad Pitt, jel' ovo tvoj patlidžan?' U nebuloznom ganjanju adrenalina vjerojatno vas puca film kako stalno nešto propuštate i da vas urnebesne avanture mimoilaze fatalnom preciznošću dok u stvari patite od viška sati provedenih uz celebrity rubrike. Baš kao i u ljubavi, ne možete se odlučiti zabavljati. Tada prestaje biti zabavno.

Modni savjet: velike odluke idu savršeno uz plave kapice
Biti bolji
Evo odluke za koju se stvarno ne morate brinuti da neće ostati ispunjena. Toliko je lišena sadržaja da je jedino što je tu uopće ispunjivo to da je naprosto izgovorite. Učinite si uslugu ove godine te za dobro sebe i drugih ne deklamirajte nikakve herojske epove oko toga kako morate biti korektniji, tolerantniji i suosjećajniji. Mnogi su se već davno pionirski zavjetovali na poštenje, odanost, iskrenost i ine dobrodrugarske vrline pa gle gdje nas je to dovelo... Dakle, brutalno, podlo i cinično po starom. Možda si tako stvarno damo šansu za promjenu.

Ne više otvarati jogurt prema sebi
Jedna od smislenijih novogodišnjih odluka, koja, gle čuda, uz malo budističke discipline možda i proradi. Provlačenje s jogurtima na čep ne dolazi u obzir. Odluku je najbolje konzumirati u paketu s onom da naučite svirati triangl, prestanete jesti kečap, promijenite frizuru i počnete propuštati pješake na zebri. Naravno, ništa od gorenavedenog ne drži vodu ako niste spremni i na posljednji korak:

Prestati donositi novogodišnje odluke
Ne biste vjerovali, nije neki napor, a funkcionira genijalno. Uostalom, imat ćete još gro prilika. Godine su svako malo nove. Otprilike svakih 365 dana. Za to vrijeme učinite nešto, a o odlukama možemo opet nagodinu.