MODNA POLICIJA

Ženama zabranjeno nositi hlače u Parizu

17.11.2009 u 12:22

Bionic
Reading

Odredba koja ženama zabranjuje nositi hlače u Parizu tehnički je još na snazi i kad je u ponedjeljak ponovo iskrsnula teoretski je pretvorila francuski glavni grad u mjesto poput Sudana

Normu koja zabranjuje ženama da se oblače kao muškarci uveo je pariški šef policije 1800. godine. Određeno je da bilo koja Parižanka koja se želi odjenuti kao muškarac mora tražiti dozvolu.

Pravilo je malo opušteno 1892. zahvaljujući amandmanu koji kaže da su hlače dozvoljene dok žena drži uzde konja. Sljedeće razvodnjavanje odredbe uslijedilo je 1909. kad je dodana klauzula koja dozvoljava hlače u slučaju da je žena na biciklu ili ga drži za upravljač.

U vrijeme svjetskog pokreta za žensku jednakost krajem šezdesetih pariško vijeće zatražilo je da se to pravilo ukine, no odgovor šefa policije bio je da nije mudro mijenjati tekstove koje bi novi pokreti u modi mogli kasnije vratiti u prvi plan.

Zadnji pokušaj da se makne ta zastarjela odredba bio je 2003. kad je pripadnik stranke predsjednika Nicolasa Sarkozyja pisao ministru integracija. 'Ponekad je nekorištenje zakona efikasnije od intervencije', odgovorio je ministar.

Evelyne Pisier, profesorica prava, otkrila je bizarnu odredbu kad je pisala knjigu 'Ženska prava' i zaključila da većina Parižanki krši zakon, uključujući i policajke.