DAŠAK JAPANA U HRVATSKOJ

Zagreb domaćin turnira u igri go

16.11.2009 u 14:52

Bionic
Reading

U organizaciji veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj i Hrvatske go udruge u nedjelju, 22. studenog, održat će se turnir u igri go

Veleposlanik Japana u RH, Njegova Ekscelencija Yoshio Tamura bit će domaćin turnira u igri go u svojoj rezidenciji na Remetama. Turnir počinje u nedjelju 29. studenog u 10 sati ujutro u organizaciji veleposlanstva Japana u RH i Hrvatske go udruge

Misaona igra koja se igra na drvenoj tabli s crnim i bijelim 'kamenjem' nastala je prije 4.000 godina u Kini. Prema legendi ju je osmislio kineski car Yao kako bi svog tupog sina poučio strateškom razmišljanju. U Japan je stigla pred više od 1.300 godina.

U Kini se igra naziva wei-qi ili wei-ch'i, u Japanu igo, dok je u zapadnim zemljama poznata kao go. U Hrvatsku, točnije u Pulu, navodno ju je prije početka Prvog svjetskog rata donio časnik austrougarske vojske Artur Jonak po posjeti ratnog broda 'Kaiserin Elisabeth' gradu Tsingtau.

Najbolji hrvatski igrač Zoran Mutabžija osvojio je Europsko prvenstvo 1967. godine u Staufenu (Njemačka), ponovivši uspjeh 1971. u Bristolu (Velika Britanija). U Japanu igo ima oko sedam milijuna igrača.