ODLUČNI VJERNICI

Indijski seljani uvjereni da je kornjača bog

10.11.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Stotine siromašnih hinduističkih seljana iz istočne Indije odbilo je predati rijetku kornjaču vlastima, smatrajući je utjelovljenjem boga

BHUBANESWAR - Seljani su pristigli iz dalekih sela u hram Kendrapara, obalni okrug u istočnoj državi Orissa, izvodeći napjeve, noseći ukrasne ogrlice, posude s rižom i voće. Policajci su pokušali smiriti okupljene, ali nisu uspjeli uvjeriti seljane da predaju morsku kornjaču.

'Zatražili smo od seljana da predaju kornjaču, jer je nezakonito zadržati kornjaču, ali su oni to odbili', rekao je P. K. Behera, viši vladin dužnosnik za zaštitu prirode.

Kornjača je zaštićena u Indiji i onaj tko je drži bez dozvole može podleći kazni zatvora od godinu dana i biti novčano kažnjen. Međutim, nepopustljivi seljani odbili su odustati od gmaza, rekavši da nosi svete simbole na leđima i da je inkarnacija Jaganata, popularnog hinduističkog božanstva.

'Jaganat je posjetio naše selo u obliku kornjače. Nećemo nikome dopustiti da odnese kornjaču', rekao je Ramesh Mishra, svećenik u hramu.