USPJEŠAN EKSPERIMENT

Znanstvenici izradili umjetne penise za zečeve

10.11.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Doktor Anthony Atala trenutačno predvodi tim znanstvenika s Instituta za regenerativnu medicinu u Sjevernoj Karolini čiji je cilj bio izraditi nove funkcionalne penise za zečeve. Čini se da su u tome uspjeli

Znanstvenici u SAD-u izradili su umjetne penise od životinjskih stanica kako bi na zečevima testirali njihovu moć reprodukcije. Dvanaest zečeva s novim penisima bacilo se na posao u roku od jedne minute nakon što su ih stavili u kavez sa zečicama.

Ovo je postignuće korak bliže kompleksnim čvrstim organima i moglo bi jednog dana pomoći ljudima. Doktor Atala koncentrirao se na penise zato što je pedijatar urolog i godinama se specijalizirao za poremećaje i nasljedne defekte mjehura i spolnih organa. 'To je bila inspiracija za ovaj rad. Svaki dan vidimo djecu rođenu s defektnim genitalijama. Nema dobrih opcija', kaže Atala.

On je također i specijalist u regenerativnoj medicini koja koristi stanice vlastitog tijela kako bi popravila bilo kakvu štetu. U slučaju zečeva nisu korištene matične stanice, već obične. Doktor Atala nada se da će postupak raditi na ljudima, počevši od onih koji su imali nesreću i da će se moći primijeniti i na druge organe.

Pacijenti s nasljednim anomalijama, rakom penisa, teškom ozljedom penisa i nekim vrstama nedostatka erekcije mogli bi imati korist od ove tehnologije u budućnosti.

'Uspjeli smo napraviti klitoralno tkivo, a radimo i na jetri i bubrezima', kaže Atala. Rad na stvaranju novih penisa za zečeve trajao je 18 godina. Čini se da su životinje odmah shvatile da im se ponovno nešto klati među nogama, pa su se bacile na posao. Četiri zečice sada su trudne.