Funtime KUPOVANJE VREMENA

Godina 2009. kasnit će jednu sekundu

  • Autor: K. D.
  • 29.12.2008 11:18:49
  • 29.12.2008 11:00:00

'...3, 2, 1, 0, -1! Sretna 2009!' Tako bi trebalo izgledati ovogodišnje odbrojavanje s obzirom na upozorenje znanstvenika: nova godina kasnit će jednu sekundu. Treba, naime, uskladiti visokoprecizne atomske satove s neznatnim Zemljinim usporavanjem

Službeni čuvari vremena prema kojima se namještaju svi ostali, točnije atomski satovi poput onoga u Pentagonu, dobit će dodatnu sekundu prije prelaska u novu godinu. Riječ je o tome da Zemljina rotacija ide neznatno sporije ili brže od sekundi koje je mjere, tj. nije savršeno pravilna te je potrebno svako nekoliko intervenirati na ovakav način.

Pomorski opservatorij koji vodi brigu oko glavnog pentagonškog sata objavio je da će dodati 'bonus' sekundu u srijedu u 23 sata 59 minuta i 59 sekundi. Poklanjanje i oduzimanje vremena počelo je 1972.  i ovo će biti 24. intervencija.

Cilj je osigurati da satovi diljem svijeta koji služe kao izvori točnog vremena ne kasne ili ne žure više od 0,9 sekundi. Tako možemo biti sigurni da blago usporavanje ili ubrzavanje Majčice Zemlje u njezinu svemirskom ringišpilu, a koje se događa zbog morskih struja, viška ili manjka snijega na polovima, solarnih vjetrova, svemirske prašine i magnetskih oluja, ipak neće omesti veleuvažene Rolexe po kabinetima. Da nam se, recimo, ne dogodi da zakasnimo u Europu par sekundi zbog kozmičkog zračenja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više