Funtime BITI SRETAN JE UMJETNOST

Kapa sreće bode ako se ne smijete

  • Autor: T. B.
  • 3.11.2009 10:23:38
  • 3.11.2009 9:36:49

Kapa sreće je konceptualno umjetničko djelo interaktivne dizajnerice Lauren McCarthy koja smatra da je osmijeh jednostavan čin koji ima moć učiniti da se dobro osjećate

Kapa ima senzor osmijeha koji prati zakrivljenost vaših ustiju i, ako se ne smiješite, ubost će vas malom metalnom iglom da vas podsjeti da se nastavite smiješiti. Ideja vodilja je hipoteza da određeni izraz lica može dovesti do određenog osjećaja.

Eksperiment koji su proveli Strack, Martin i Streppe 1998. godine, s olovkama koje su sudionici držali na različite načine u ustima za vrijeme čitanja stripa, potvrdio je da su oni koji su pomoću olovke u ustima krivili lice u osmijeh nalazili više humora u onome što čitaju.

Zadnjih godina je razrada ove hipoteze uključila i podsvjesne emocionalne efekte od niza drugih gesti, poput pokazivanja srednjeg prsta ili kimanja glavom.

Kapa sreće navodno ima i društveni učinak. Zbog zrcalnih neurona koji se pale kad istovremeno radimo ono što vidimo prirodno smo naklonjeni imitiranju. Dakle, ako smo u blizini ljudi koji se smiješe, velika je šansa da ćemo se i mi smiješiti, što nas možda potakne da budemo dobre volje.

Jesu li njene ideje dobre ili lude, ne možemo reći, ali jedno je sigurno: Lauren McCarthy je s kapom sreće ubola bit problema.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više