Funtime BUDUĆNOST STIGLA

Znanstvenici prebacili misli na monitor

  • Autor: T. B.
  • 2.11.2009 12:18:42
  • 2.11.2009 11:45:31

Znanstvenici su otkrili kako čitati misli korištenjem računala koje replicira što ljudi vide ili čega se prisjećaju praćenjem aktivnosti njihovog mozga

Tim neurologa na kalifornijskom sveučilištu napravio je veliki korak u smjeru razvitka tehnologije za snimanje snova ili omogućavanju identifikacije kriminalaca iz sjećanja svjedoka. Povezali su nizove aktivnosti u mozgu s nepomičnim slikama, a sad kažu da je moguće dekodirati i dinamične scene.

U eksperimentu su koristili tehnologiju oslikavanja magnetske rezonancije za skeniranje mozga dvojice pacijenata povezujući aktivnost vizualnog korteksa s kretanjem i bojama onoga što vide.

Skupljene podatke iskoristili su za stvaranje softvera koji prikazuje mutni video onoga što su pacijenti gledali. Budući razvoj tog softvera mogao bi pomoći sigurnosnim i tajnim službama pri ispitivanju zatvorenika.

Ova otkrića nisu izolirana. Širom svijeta dolazi do niza postignuća u polju znanosti koja se bavi mozgom. Znanstvenici koriste novonastalu tehnologiju za mjerenje akademskih sposobnosti, rano otkrivanje Alzheimera i sličnih degenerativnih bolesti. Čak mogu i predvidjeti što će osoba učiniti prije nego je i sama svjesna toga.

U Velikoj Britaniji ta tehnologija prodana je multinacionalnim kompanijama koje ju koriste za proučavanje kako potrošači podsvjesno reagiraju na brendove.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više