BUDUĆNOST STIGLA

Znanstvenici prebacili misli na monitor

02.11.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili kako čitati misli korištenjem računala koje replicira što ljudi vide ili čega se prisjećaju praćenjem aktivnosti njihovog mozga

Tim neurologa na kalifornijskom sveučilištu napravio je veliki korak u smjeru razvitka tehnologije za snimanje snova ili omogućavanju identifikacije kriminalaca iz sjećanja svjedoka. Povezali su nizove aktivnosti u mozgu s nepomičnim slikama, a sad kažu da je moguće dekodirati i dinamične scene.

U eksperimentu su koristili tehnologiju oslikavanja magnetske rezonancije za skeniranje mozga dvojice pacijenata povezujući aktivnost vizualnog korteksa s kretanjem i bojama onoga što vide.

Skupljene podatke iskoristili su za stvaranje softvera koji prikazuje mutni video onoga što su pacijenti gledali. Budući razvoj tog softvera mogao bi pomoći sigurnosnim i tajnim službama pri ispitivanju zatvorenika.

Ova otkrića nisu izolirana. Širom svijeta dolazi do niza postignuća u polju znanosti koja se bavi mozgom. Znanstvenici koriste novonastalu tehnologiju za mjerenje akademskih sposobnosti, rano otkrivanje Alzheimera i sličnih degenerativnih bolesti. Čak mogu i predvidjeti što će osoba učiniti prije nego je i sama svjesna toga.

U Velikoj Britaniji ta tehnologija prodana je multinacionalnim kompanijama koje ju koriste za proučavanje kako potrošači podsvjesno reagiraju na brendove.