GAMEREPORT

PES 2010 – bolje od FIFA-e?

24.10.2009 u 09:50

Bionic
Reading

PES je konačno došao poravnati račune i pokazati FIFA-i tko je gazda u nogometnim simulacijama

Vrijeme je za drugu rundu međusobnih okršaja fanova FIFA-e i PES-a. Naime, Pro Evolution Soccer je stigao. Ali ne baš da pokaže FIFA-i gdje joj je mjesto, jer nas ove godine nije pretjerano oduševio. Točnije, nije nas oduševio ako ove dvije igre uspoređujemo na konzolama nove generacije. FIFA tamo briljira, dok je verzija za PC totalno nagrđena lošijom grafikom. Zato uvijek imajte na umu da ovdje govorimo i o PC FIFA-i i o PC PES-u. Ako stvari promatramo iz tog kuta, moramo reći da je PES ipak za dlaku bolji. Prvenstveno zbog spomenute grafike. Sve je mekše i prirodnije, igrači ne izgledaju kao štange, već se sastoje od pristojnog broja zakrivljenih poligona.

Međutim, osim što i na PC-u vizualno blista, novi PES donosi malo novosti. Izostali su bilo kakvi novi modovi, već su tek kozmetički dorađeni neki stari. Rastužuje nas i relativno skroman broj licenci u odnosu na FIFA-u. No to je za PES već postalo simptomatično. Stvari su jasne, Electronic Arts ima nemjerljivo veći budžet pomoću kojega fila svoju FIFA-u licencama, klubovima i podacima o igračima. PES se protiv toga oduvijek borio svojom čistom i zaraznom igrivošću. Ona je i dalje ostala takva - tipično PES-ovska. Ljubitelji ove franšize se neće imati na što požaliti.

Igra je brza, dinamična, frivolna i – pomalo arkadna. Stoga se postavlja filozofsko pitanje što je bolje – igrati realniju, ali zato monotoniju FIFA-u, ili arkadniji, ali i zabavniji PES. Nekako smo uvijek bili naklonjeni zabavi, ali ne znamo koliko će se dugo PES moći oslanjati samo na to. Ponavljamo, igre smo recenzirali na PC-u. 'Pisijaški' PES je bolji i zabavniji, no na konzolama su stvari puno drugačije te je tamo FIFA trenutni vladar. Da, tako vam je to. Stoga se već sad postavlja pitanje što će biti sljedeće godine. Ako Electronic Arts bude pošten i ako FIFA-u napravi istovjetnom i za konzole i PC, PES će biti u velikim... fekalijama. Zasad još uvijek pliva, ali bolje da se ne zatalasa.