SVIJET DIVLJINE

Vuk u skoku odnio nagradu za fotografiju godine

22.10.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Fotograf Jose Luis Rodriguez koji je snimio vuka u skoku osvojio je prvo mjesto i prestižnu glavnu nagradu Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year za 2009. godinu, koju dodjeljuje BBC-jev časopis Wildlife u suradnji s Prirodoslovnim muzejom

Rodriguez je zagolicao maštu sudaca fotografijom koju je planirao godinama te ju je čak prethodno skicirao na papiru. 'Htio sam snimiti fotografiju na kojoj bi vuk bio u akciji, u lovu, ali bez krvi. Nisam htio brutalnu fotografiju', rekao je novinarima BBC-ja.

Za uspjeh je bilo potrebno puno vremena provedenog u proučavanju vučjeg kretanja i navika, a koristio je klasičnu klopku - infracrvenu svjetlost koja pokreće snimanje u trenutku kada vuk odskoči od zemlje.

Natjecanje već 45. put zaredom organizira časopis Wildlife u vlasništvu BBC-ja i londonski Prirodoslovni muzej, a suci su pregledali preko 43.000 fotografija iz ovogodišnje konkurencije.

 
Fergus Gill
 
Igor Špilenok/WPY
Igor Špilenok
 
Urmas Tartes

Nagradu za mladog fotografa godine osvojio je Fergus Hill, koji je imao samo 17 godina kad je ušao u konkurenciju, za fotografiju ptice strnadice žutovoljke (Emberiza citrinella) u pokretu na snijegu.

Ruski fotograf Igor Špilenok je zahvaljujući svojoj agresivnoj mački osvojio nagradu u kategoriji Urban and Garden Wildlife. Naime, proveo je pet mjeseci u prirodnom rezervatu na Kamčatki gdje je poveo i svoju mačku Rysku. No ona je zbog ljubomore tjerala sve divlje životinje koje je njihovom domu privukao miris hrane, pa tako i lisice koje su redovito bježale od nje.

U kategoriji životinja u njihovom prirodnom okružju nagradu je odnio Estonac Urmas Tartes koji je uhvatio beskrilnog člankonošca skokuna (Collembola), kojeg još zovu i snježna buha, kako hoda po pahuljama snijega. Budući da su ti maleni insekti aktivni samo na temperaturama ispod nule, Tartes je morao pričekati točno određene uvjete te je za dobitnu fotografiju ispucao još sto drugih.