DESERT IZ DUBINA

Gigantske meduze pretvorili u slatkiše

06.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o ogromnim meduzama koje su opsjele japanske obale. Ako ste se pitali - a niste - gdje su završile, evo vam netraženi odgovor: pretvorene su u slatkiše od karamele

Legije gigantskih meduza koje su zatečene u blizini japanske obale na trenutak su stvorile ogroman problem. Naime, Japanci nisu znali što učiniti s bićima od 220 kila i skoro 2 metra što im uništavaju riblji fond, a sposobna su oštetiti i podvodne instalacije nuklearnih centrala. No nedoumica je trajala vrlo kratko. Đaci iz pomorske srednje škole domislili su se da naprave karamele od meduza te proizveli seriju slatkiša.

Učenici iz srednje škole Obama Fisheries pohvatali su sami meduze predodređene za desert, baš kao što su i iznašli način da ih pretvore u prašak koji će postati dio slatkiša na bazi karamele.

Ovo nije prvi put da ti sluzavci završavaju u slasticama. Japansko tržište već neko vrijeme na svom slatkom meniju drži kolačiće ekura-chan saku-saku, također napravljene na bazi žarnjaka iz dubina. Ako ikada navratite u Zemlju Izlazećeg Sunca i zaslađenih meduza, hrsnite koji: