TKO PRVI, NJEGOVO

Prodaje komad lima za 1,2 milijarde dolara

05.10.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Australski umjetnik je odlučio naplatiti rat u Afganistanu, pa je komad lima s jednog od raznesenih automobila odlučio izložiti i ponuditi po simboličnoj cijeni od 1,2 milijarde dolara. Stvar, dakako, neće biti prodana, ali da je prodao priču – definitivno jest

Van Thanh Rudd izložio je komad raznesenog automobila u galeriji Off The Kerb u Melbourneu, a rad može postati vaš za 1,2 milijarde dolara. 'Sva se umjetnost mora naplaćivati, a cijena koju su platile žrtve rata je astronomska. Tu činjenicu odražava i iznos koji tražim', kaže Rudd.

Umjetnik zna da je besmisleno tražiti 1,2 milijarde dolara za komad otpada, no dodaje da je sve na globalnom tržištu lišeno razumnosti, baš kao što se pokazalo s tekućom recesijom.

Za sada mu se, čudnog li čuda, nije javio nijedan ozbiljan kupac, no ljude je zanimalo je li komad autentičan, odakle točno dolazi i kako ga je nabavio. Rudd, unatoč tomu, ne želi obznaniti kako mu je u ruke dospio afganistanski komad automobila.

Naravno, poanta nebulozne cijene je popularizacija rada i njegove poruke. Prodajni rekordi na tržištu umjetnina ipak su nešto niži, a za sada prvo mjesto drži britanski umjetnik Damien Hirst čiji je rad 'Beautiful In My Head Forever' prošle godine kupljen za 203 milijuna dolara.