Funtime ANTI-NOBEL 2009.

Harvard nagradio najnevjerojatnija dostignuća

  • Autor: K. D.
  • 2.10.2009 16:11:22
  • 2.10.2009 13:54:53

Dodjela IG Nobela, parodije Nobelove nagrade, i ove je godine honorirala spektakularne izume i ljude. Među laureatima su grudnjak koji je zapravo gas-maska, patolozi koji su dokazali da se praznom bocom piva može razbiti glava, policajac koji je napisao kaznu vozaču pod imenom Vozačka Dozvola i još pokoji

Harvard je i ove godine bio poprište nagrade Ig Nobel koja se dodjeljuje za nebulozna, besmislena i nevjerojatna postignuća, ljude i izume.

Izumiteljica Elena Bodnar iz Illinoisa pobrala je tako lovorike u kategoriji javnog zdravstva za grudnjak koji se lako pretvara u dvije gas maske, a Peter Rowlinson i Catherine Douglas sa Sveučilišta u New Castleu za studiju koja pokazuje da krave kojima su dana imena proizvode više mlijeka.

Irska je policija dobila književnu nagradu. Riječ je o 50 kazni za prometni prekršaj koje su napisali Poljaku koji se zove Prawo Jazdy, što na poljskom znači - vozačka dozvola. S druge strane, patolozi sa Sveučilišta u Bernu nagrađeni su u kategoriji mira za studiju koja se bavila pitanjem koja je razlika u tučnjavi punim i praznim bocama. Ispada da su prazne boce opasnije jer se teže razbijaju.

Guverner banke u Zimbabweu Gideon Gono se također našao među nagrađenima zbog, kako je rečeno, jednostavnog i svakodnevnog rješenja u borbi s velikim brojevima. U žaru borbe protiv inflacije dao je tiskati novčanicu od trilijun dolara.

Ekonomsko odličje otišlo je menadžerima banaka Kaupthing, Landsbanki, Glitnir i Središnjoj banci Islanda jer su demonstrirali kako se male banke mogu nevjerojatnom brzinom pretvoriti u velike i obrnuto. Donald Unger iz Kalifornije je pak honoriran u području medicine zbog životnog eksperimenta kojim je pokazao da pucketanje zglobovima prstiju ne izaziva artritis. Čovjek je 60 godina to radio isključivo na lijevoj ruci.

Dakako, tu je i nagrada iz biologije koja je otišla FumiakiTaguchiju, Songu Guofuu i Zhangu Guangleiju za dokaz kako bakterija iz izmeta pande može smanjiti količinu kuhinjskog smeća za 90 posto. Nagrada za kemiju dopala je Javieru Moralesu i kompaniji za stvaranje dijamanata iz tekile, dok su laureati iz fizike Katherine Whitcome sa suradnicima. Ona je napokon objasnila zašto se trudnice, usprkos težini trbuha, ne naginju prema naprijed.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više