SEARCH & DESTROY

Mravi su recept za hakere

28.09.2009 u 13:56

Bionic
Reading

Kako prepoznati cyber sigurnosnu prijetnju, mogući hakerski upad ili virus, odnedavno se uči u konzultaciji s mravima. Naime, načini obrane mravljih kolonija izuzetan su model u borbi s online kriminalom

Nova strategija borbe s online prijetnjama poput crva, virusa ili hakerskih upada temelji se na proučavanju obrane mravljih kolonija. Tim sa Sveučilišta Wake Forest u Sjevernoj Karolini već neko vrijeme razvija program koji će funkcionirati potpuno drukčije od dosadašnjih antivirusnih zaštita, a ključnu su im inspiraciju dali upravo mravi.

'Znamo da se mravi brane vrlo uspješno. Mogu se brzo sabiti u obrambenu formaciju i istom se brzinom rastrojiti u normalnu radnu kolotečinu', kaže profesor računarstva Errin Fulp

Kada jedan mrav otkrije prijetnju ubrzo mu se pridužuju i ostali ne bi li brojčano nadvladali neprijatelja. Tako će u novoj strategiji obrane od hakerskih fora 'digitalni mravi' šetati netom u potrazi za prijetnjom i kada naiđu na potencijalnu opasnost pozvati ostale.

'Ideja nam je lansirati oko 3.000 digitalnih mrava (tj. automatiziranih računalnih programa) i, kako se budu kretali mrežom, ostavljat će za sobom tragove, baš kao što čine i mravi u prirodi. Svaki put kada se naiđe na opasnost, taj će se trag pojačati i prizvati u pomoć ostale digitalne mrave', priča profesor dodajući da će hrpa mrava na jednom mjestu biti jasan pokazatelj cyber infekcije.