DLAKAVA EKIPA

Gorile žele biti vaši prijatelji na Facebooku

26.09.2009 u 15:28

Bionic
Reading

On je strašno dlakav, ponašanje za stolom mu je grozno i želi biti vaš prijatelj na Facebooku

On je Muhozi, mužjak ugrožene vrste planinskih gorila kojemu je otvoren profil na Facebooku u sklopu programa za prikupljanje donacija za očuvanje vrste, koji je u subotu pokrenula ugandska Uprava za zaštitu života u divljini.

Oko 340 planinskih gorila, gotovo pola od 740 koliko ih je na svijetu, živi u nacionalnom parku Bwindi u Ugandi. Ostatak obitava na planinskom lancu Virungi koji se proteže od Ruande do DR Konga.

Unatoč svojoj veličini, a mužjak gorile naraste i preko dva metra i teži oko 180 kilograma, ove su životinje česte mete krivolovaca, farmera koji im uništavaju prirodno stanište ili su naprosto kolateralne žrtve stalnih ratnih previranja u tom dijelu Afrike. Gorile stoga štite posebne skupine naoružanih rendžera.

Uganda se nada da će ljubitelji gorila na društvenim mrežama Facebooku, MySpaceu ili Twitteru priložiti koji dolar za njihov spas, odnosno za zapošljavanje većeg broja rendžera. Zauzvrat će redovno dobivati informacije o svojim 'prijateljima', pratiti njihovo kretanje zahvaljujući GPS uređajima i primati razne trivijalne informacije o gorilama, poput činjenice da im naziv potječe od grčke riječi 'gorillai' (pleme dlakavih žena).

Više od 10 tisuća turista svake godine posjeti Ugandu samo zbog gorila. Ulaznica za nacionalni park u kojem se nalaze košta 500 dolara. Lani je Uganda zaradila 600 milijuna dolara od turizma, od kojih 90 posto može zahvaliti gorilama.