LJUDSKI EKSTREMI

Najteži i najlakši - presudio Guinness

24.09.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Indonežanka je na Sumatri prošloga tjedna na svijet donijela zdravog dječačića teškog nevjerojatnih 8,7 kilograma. Riječ je o najtežoj bebi ikada rođenoj u toj zemlji, ali ne i u svijetu. Pročitajte neke od najnevjerojatnijih rekorda u teškoj i perolakoj kategoriji života

Najteža beba
Nažalost, najteža beba ikad rođena, u siječnju 1979. godine u Ohiju u SAD-u, umrla je 11 sati nakon rođenja. Težila je nevjerojatnih 11 kilograma, a ništa manje neobična nije bila ni njegova majka, Kanađanka Anna Bates, koja je bila visoka 2 metra i 20 centimetara.
Najteže preživjelo novorođenče rođeno je 1955. godine u Aversi u Italiji, s nešto malo više od deset kilograma.

Najlakša beba
Premda se djeca stalno rađaju prerano, postoji određena granica težine i razvoja koja se smtra nužnom za preživljavanje novorođenča. No, najlakšu bebu koja je preživjela rodila je Sonja Taylor u veljači 2007. godine u Miamiju na Floridi. Težila je samo 300 grama, a rodila se nakon samo 21 tjedna i šest dana.

Najteži muškarac

Pretpostavlja se da je Jon Brower Minnoch iz države Washington najteži čovjek koji je ikada živio, budući da njegovu težinu od preko pola tone nije bilo lako točno izmjeriti. Doktori smatraju da je u jednom periodu bio težak čak 635 kilograma!
Jon je držao rekorde i u kategoriji najvećeg gubitka težine (419 kilograma) i najveće razlike u težini kod bračnog para. Njegova supruga Jeanette imala je samo 50 kilograma. Jon je umro 1983. godine u 42. godini života.

Najteža žena
Carol Yager iz Beechera u Michiganu smatra se najtežom ženom ikad, budući da je dotjerala do 545 kilograma tjelesne težine. Upisana je i kao rekorderka najvećeg gubitka težine bez operativnog zahvata – izgubila je 235 kilograma u tri mjeseca. Umrla je 2006. u 34. godini.

Najlakša žena
Luciu Zarate iz San Carlosa u Meksiku Guinnessova knjiga rekorda priznaje kao najlakšu ženu na svijetu – težila je samo 2,1 kilogram u dobi od 17 godina. Osim toga, ona je jedna od prvih osoba u povijesti kojoj je dijagnosticiran sindrom pituitarnog patuljastog rasta jer je bila visoka samo pola metra. Umrla je sa samo 26 godina od hipotermije, kada je njezina cirkuska grupa s kojom je putovala zapela u snijegu planinskog lanca Sierre Nevade 1890.