Funtime OTKRIĆE DESETLJEĆA

Na Mjesecu pronađena voda

  • Autor: A. S.
  • 24.9.2009 12:30:07
  • 24.9.2009 11:07:28

Ljudska baza na Mjesecu nije više samo znanstvena fantastika nakon što su indijski znanstvenici na njegovoj površini otkrili znatne količine vode koje se obnavljaju

Indijska dvogodišnja misija na Mjesecu Chandrayaan-1 otkrila je velike količine vode na tom Zemljinom satelitu. Letjelica je u Mjesečevu orbitu lansirana u listopadu prošle godine, a opremljena je posebnim instrumentom M3 koji traži vodu pomoću odraza sunčeve svjetlosti na površini Mjeseca.

M3 je dizajnirala NASA i može detektirati vodu do deset centimetara ispod površine. Znanstvenici su, doduše, tražili vodu u tragovima, a otkrili dokaze veće količine kemijskog spoja kisika i vodika. Pretpostavljaju da je izbijanje vode na površinu zaustavila prljavština, a ona se u teoriji može izdvojiti kako bi se koristila za održavanje života.

Jedan od znanstvenika je rekao: 'Ovo je najuzbudljivije otkriće u posljednjem desetljeću i vjerojatno će promijeniti planove istraživanja Mjeseca u sljedećih deset godina.' U posljednjih deset godina znanstvenici su na Mjesečevim polovima otkrili tragove ledene kape, ali ovdje se radi o molekulama vode koje su spojene s površinom, a ne izmiješane.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više