OTKRIĆE DESETLJEĆA

Na Mjesecu pronađena voda

24.09.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Ljudska baza na Mjesecu nije više samo znanstvena fantastika nakon što su indijski znanstvenici na njegovoj površini otkrili znatne količine vode koje se obnavljaju

Indijska dvogodišnja misija na Mjesecu Chandrayaan-1 otkrila je velike količine vode na tom Zemljinom satelitu. Letjelica je u Mjesečevu orbitu lansirana u listopadu prošle godine, a opremljena je posebnim instrumentom M3 koji traži vodu pomoću odraza sunčeve svjetlosti na površini Mjeseca.

M3 je dizajnirala NASA i može detektirati vodu do deset centimetara ispod površine. Znanstvenici su, doduše, tražili vodu u tragovima, a otkrili dokaze veće količine kemijskog spoja kisika i vodika. Pretpostavljaju da je izbijanje vode na površinu zaustavila prljavština, a ona se u teoriji može izdvojiti kako bi se koristila za održavanje života.

Jedan od znanstvenika je rekao: 'Ovo je najuzbudljivije otkriće u posljednjem desetljeću i vjerojatno će promijeniti planove istraživanja Mjeseca u sljedećih deset godina.' U posljednjih deset godina znanstvenici su na Mjesečevim polovima otkrili tragove ledene kape, ali ovdje se radi o molekulama vode koje su spojene s površinom, a ne izmiješane.