TKO, GDJE I ZAŠTO?

Tajna slavne slike radnika na čeličnoj gredi otkrivena

13.11.2014 u 19:18

Bionic
Reading

Legendarna fotografija radnika koji sjede na čeličnoj konstrukciji 256 metara iznad tla tijekom građenja Rockefellerovog Centra u New Yorku snimljena 29. rujna ne ostavlja nikoga hladnim, no koja je pozadina te slike?

Fotografija (koju je možda napravio Charles C. Ebbets) 'Ručak na vrhu nebodera' slikana 1932. prikazuje 11 radnika na čeličnoj konstrukciji Rockefellerovog Centra u New Yorku tijekom gradnje. Radnici bezbrižno jedu svoj ručak 256 metara iznad tla, piše Time

Tom legendarnom fotografijom nedavno se pozabavio i dokumentarac 'Men at lunch'. Osim što je na neki način odao poštovanje prema iskustvima doseljenika u SAD-u i jednostavnom dostojanstvu fizičkog rada, dokumentarac je proučio i pozadinu jedne od najprepoznatljivijih fotografija 20. stoljeća.

Iako je fotografija više od 80 godina predstavljala neopjevane heroje koji su gradili Manhattan, braća Seán i Eamonn Ó Cualáin iz zapadne Irske 2009. su shvatili da se o čuvenoj slici zapravo vrlo malo zna te odlučili napraviti dokumentarac o njoj.

Mnogi ljudi pogrešno misle da se radilo o gradnji zgrade Empire State, a čelična konstrukcija zapravo pripada Rockefellerovom Centru. Fotografija se također godinama pogrešno pripisivala Lewisu Hineu. Također, vjeruje se kako se radi o namještenoj fotografiji koju je Rockefellerov Centar napravio kao dio promocije svoje nove zgrade.

Braća Seán i Eamonn Ó Cualáin još uvijek rade na identifikaciji svih 11 radnika na fotografiji. Za sada su uspjeli pronaći imena samo oko polovice muškaraca – Joe Eckner (treći slijeva), Joe Curtis (treći s desna), Michael Breheny (četvrti slijeva), Albin Svensson (peti slijeva) i radnik s cigaretom je John Patrick Madden. Prvi zdesna je navodno slovački radnik Gusto Popovic koji je tu istu fotografiju poslao ženi te tvrdi da je ispod vidljivog dijela fotografije bio drveni pod.

Tijekom snimanja dokumentarca, Seán i Eamonn Ó Cualáin otkrili su još jedan neobjavljeni portret radnika na konstrukciji na kojoj mašu kapama. Pozvali su sve koji znaju nešto o ljudima na fotografiji da im jave na službenu stranicu Facebooka ili Twittera, no obojica se zapravo nadaju da se to neće dogoditi.

'U dubini duše nadamo se da nikad nećemo otkriti sve identitete – misterij dodaje čaroliji te fotografije', rekao je Seán Ó Cualáin.