I TO U ŠVEDSKOJ

Novi trend: Partijanje do zore bez kapi alkohola

10.11.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Da su Skandinavci po mnogočemu ispred ostatka svijeta - nije nikakva tajna. No isto je tako općepoznato da se u skandinavskim zemljama konzumira natprosječna količina alkohola pa time vijest koja dolazi iz Švedske izaziva još veće iznenađenje

Naime, jedan od trendova koji je ovih dana zahvatio Stockholm su partyji pod imenom 'Sober' (trijezan), čija je jedina ali značajna posebnost činjenica da se održavaju bez prisutnosti ikakvih opojnih sredstava koji su inače sastavni dio svih partija, s naglaskom na alkohol.

Koliko se organizatori striktno drže bezalkoholnih propozicija partyja, pokazuje i podatak da svi koji žele sudjelovati moraju prije ulaska proći alkotest, a ako se pokaže da u krvi imaju alkohola iznad nula posto, ne mogu ući unutra.

Idejni tvorac bezalkoholnih partija je Mårten Andersson, 40-godišnji stand-up komičar i televizijski voditelj, koji je odlučio napraviti pauzu od alkohola nakon 20-godišnjeg iskustva s partijanjem do ranih jutarnjih sati uz potoke alkoholnih pića.

'To je s vremenom postalo prilično gadno. Znao sam se probuditi misleći da sam sâm u krevetu, a onda sam shvatio da nisam i da nemam ni najmanjeg pojma tko je osoba koja leži pokraj mene. To nije način na koji i dalje želim živjeti svoj život', rekao je Andersson u razgovoru za američki Slate.

No u osnovi Anderssonove ideje nije nikakvo nametanje tvrdnje da je konzumacija alkohola nemoralna ili pogrešna, nego želi ponuditi alternativu uobičajenim izlascima.

'Ako želite izaći van i plesati, flertovati i pričati s nepoznatim ljudima, moralo bi postojati barem jedno mjesto na kojem to možete raditi bez alkohola', dodaje Andersson.