ENGLEZ PRI KRAJU AVANTURE

U rekordnom vremenu obišao svijet na biciklu

14.09.2009 u 13:27

Bionic
Reading

U Iranu su ga pokušali opljačkati i oteti, u Indiji je dobio želučanu virozu, a u Australiji je slomio kočnicu naletjevši na vombata. No, unatoč svemu tome, James Bowthorpe je uspješno već pet i pol mjeseci na biciklu i kroz nekoliko se dana vraća kući u London s novim svjetskim rekordom u bicikliranju oko svijeta

Kad je volonter u Centru za istraživanje Parkinsonove bolesti u Londonu odlučio postati čovjek koji je najbrže biciklom obišao Zemlju, mnogi su ga pokušali odgovoriti od te ideje. No pet i pol mjeseci nakon što je krenuo na gotovo 30.000 kilometara dugačak put kroz 20 zemalja, James Bowthorpe nalazi se u Španjolskoj i samo je nekoliko dana udaljen od kuće i rušenja rekorda za tri tjedna.

James ovih dana prolazi Španjolsku vozeći u prosjeku 258 kilometara dnevno, a u Hyde Park u Londonu bi trebao stići u subotu, tri tjedna prije nego što je stigao škotski biciklist Mark Beaumont. Riđokosi je avanturist za londonske novine Independent, koje ga sponzoriraju, rekao: 'Ne mogu dočekati da sve završi. Psihički se osjećam dobro, ali fizički sam totalno iscrpljen.' Točan put koji je James prešao i koji ga očekuje možete pogledati na interaktivnoj karti: whereintheworldisjames.com

Bowthorpe (31) je prošao četiri kontinenta nakon što se uputio krajem ožujka na put. Osim što je oceane prelazio avionom, biciklirao je sam, bez pomoći, tegleći oko 30 kilograma odjeće, raznih korisnih spravica i opreme za kampiranje, i sve to kroz pustinje, preko planina i na zastrašujućim autocestama. Zbog 8.000 kilometara dugog puta preko SAD-a, Bowthorpe je vozio sedam tjedana bez dana odmora od bicikla.

Pogledajte isječak iz videobloga

No James već rado prepričava bizarne, opasne, ali i lijepe situacije koje su mu se dogodile na putu. U Iranu ga je neko vrijeme pratio automobil iz kojeg su izašla petorica muškaraca pokušavši ga opljačkati i uvući u auto. No spasila su ga dvojica 16-godišnjaka koja su mu objasnila da vjerojatno ne bi s njima dobro završio. U Australiji se u vožnji zabio u vombata, pri čemu mu je pukla stražnja kočnica, a to je ga je usporilo više nego što je mislio.

Najgore se pak osjećao nakon što je u New Delhiju zaradio želučanu virozu zbog koje je ležao pet dana u Bangkoku i izgubio petinu tjelesne težine. U to je vrijeme proživio i najveću psihičku krizu te je čak razmišljao o tome da sjedne na avion i vrati se kući.

Osim čisto avanturističkog, Jamesov pothvat ima i humanitarni predznak. Namjera mu je za svaku milju (kilometar i pol) prikupiti sto funti te na koncu donirati 1,8 milijuna funti za istraživanje Parkinsonove bolesti. 'Centar i klinika se već nekoliko godina snalaze s malim budžetom, a doktori koji vode istraživanja konstantno žicaju novce da bi mogli nastaviti raditi. Odlučio sam da im želim pomoći i odvažio se na najteži mogući pothvat', kaže James.

Kada se nakon kratkog vremena pročulo za biciklističku avanturu ambicioznog Engleza, podršku na Twitteru mu je pružio i Lance Armstrong, koji je ujedno i prijatelj glumca Michaela J. Foxa koji pati od Parkinsonove bolesti.

Bowthorpe se ipak nada da ga u Londonu za koji dan neće dočekati prevelika predstava: 'Veselim se prvom kuhanom obroku nakon puno vremena. Ne znam tko će sve doći u Hyde Park, ali nadam se da će neće biti previše ljudi.'

Bowthorpeov prethodnik, ekonomist iz Škotske Mark Beaumont, obišao je isti put za 194 dana, čime je prethodni rekord srušio za čak tri mjeseca! No nije ni njemu bilo lako – opljačkali su ga u Louisiani, a u Iranu je proveo jednu noć u zatvoru. Međutim, prema njegovim video zapisima nastao je BBC-jev dokumentarac nominiran za nagradu Bafta. Nakon toga mu više nije bilo teško naći sponzora, a dobio je i nekoliko ponuda za knjigu. Beaumont (26) je trenutačno negdje u Meksiku i biciklira od Aljaske do Argentine.