KAKVA BIZARNOST

Pripremite se! Na plaže dolazi facekini

18.08.2014 u 12:52

  • +8

Bizarna zaštita od sunca

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Nismo sigurni odakle je potekao novi bizarni trend na kineskim plažama, no ako nije Spiderman imao svoje prste u tome, sumnjamo da bi Michael Jackson mogao biti inspiracija. Kako bilo, sve više Kineza hoda po plažama s maskama s otvorima samo za oči i usta, uz opravdanje da se štite od sunca

U gradu na istoku Kine, Qingdaou, pokrenut je novi ljetni modni trend. Zovu ga facekini, a služi kao zaštita od sunca. Osim toga, štiti i od uboda insekata i peckanja meduze, a poznato je i da mnogi Kinezi naprosto ne vole tamnu put. Premda su masku prvo nosile žene srednjih godina kao praktičan dodatak kupaćem kostimu, trend se proširio, a plaže vrve zamotanim čudacima.


Nedavno je i poznati modni časopis CR Fashion Book, koji je osnovala bivša urednica Voguea Carine Roitfeld, objavio profesionalne fotografije modela napućenih crvenih usana s facekinijima na glavi, a nose ih uz najskuplje bikinije i modne dodatke.

Transformacija trenda od nečega što se u Kini smatralo utjelovljenjem ‘stila starih gospođa’ do hita visoke mode zabavila je internet. U samo dva dana o ovoj su se pojavi izjasnili korisnici Weiboa (kineski ekvivalent Twitteru) u čak 12 milijuna objava. ‘Stare Kineskinje postale su centar modnog svijeta. Djeluje to kao da su pljačkaši banaka okupirali plaže’, napisao je jedan od korisnika.

Kad je u pitanju izbjegavanje sunca, piše BBC, čini se da je kineska kreativnost bez granica. Osim facekinija, Kinezi koriste posebne suncobrane koji odbijaju UV zračenje, a mogu se pričvrstiti na volan bicikla. Na kineskim plažama možete vidjeti i rukave koji se skidaju, a koji blokiraju sunčeve zrake, kao i kape u stilu Batmana.


Kineska televizija također obiluje reklamama kojima se promoviraju razne kreme za izbjeljivanje kože. Naime ondje se svjetla put smatra lijepom ili, kako je objasnio korisnik Weiboa: ‘Još od davnine klasična ljepotica u kineskim očima imala je bijelu kožu. Djevojke odrasle u bogatim obiteljima mogle su si priuštiti boravak kod kuće i suzdržati se od bilo kakvog teškog i fizičkog rada, a njihova ružičastobijela put bila je znak sreće.’

Zanimljiva je razlika između doživljaja ljepote u Kini i na Zapadu na kojem žene odlaze u salone ljepote i plaćaju kako bi potamnile kožu. Solariji se tek otvaraju u velikim kineskim gradovima u kojima se jače osjeća utjecaj zapadne kulture.

Ipak, čisto sumnjamo da ijedna preplanula žena može privući toliko pogleda kao jedan facekini