VESELI ZNANSTVENICI

Fizičar napravio sladoled koji mijenja boju dok se topi

28.07.2014 u 14:16

Bionic
Reading

Kad ne pokušavaju rekreirati početak prostora i vremena ili lančanu reakciju koja pokreće Sunce, fizičari se znaju zabavljati i nešto više svakodnevnim problemima – poput sladoleda koji mijenja boju dok se topi

Španjolski fizičar, danas slastičar, Manuel Linares pokazao je svijetu da njegovo nekadašnje zanimanje ne mora nužno biti svedeno na dosadne formule i teorije, već može imati i sjajnu praktičnu primjenu. Linares je postao kuhar i izmislio sladoled koji mijenja boju dok se topi, piše Oddity Central


Neobičan sladoled zove se Xamaleon, a napravljen je od prirodnih sastojaka. Čim je završio tečaj pravljenja sladoleda u Barceloni, 37-godišnji Linares nije mogao odoljeti, a da ne doda malo fizike u svoje kuhanje.

'Svi su se smijali, no zahvaljujući fizici znao sam da je moguće napraviti sladoled koji mijenja boju – i uspio sam. Bilo mi je važno koristiti prirodne sastojke i zato je potrajalo dulje nego što sam mislio', rekao je Manuel Linares.

Xameleon sadrži jagode, kakao, bademe, banane, pistaciju, vaniliju i karamelu, a najsličnijeg mu je okusa tutti-frutti. Linaresov sladoled velikom je brzinom postao hit u njegovoj slastičarnici u Barceloni.

Linaresu je izvor inspiracije bio britanski genij Charlie Francis – stvaratelj fluorescentnog leda. Fizičar koji je postao kuhar nada se da će proširiti svoj posao i izvan Španjolske.