RAT PROTIV KRVOPIJA

10 bizarnih lijekova protiv uboda komaraca

28.07.2014 u 07:02

Bionic
Reading

Prokleti komarci! Ne znamo što je gore – ako nam ne zuje pokraj uha, vrlo vjerojatno ih ne čujemo jer nam piju krv. Ako ništa drugo, barem postoji deset načina kako ublažiti posljedice njihovog uboda

Komarci ne samo da u mraku vide svoju žrtvu, već je mogu i namirisati, a privlači ih i toplina. Za razliku od mužjaka, komaricama osim nektara trebaju i proteini i željezo zbog razmnožavanja, pa samo one piju krv. Njihov ubod unosi malu količinu anestetika u ranu, a kad njegovo djelovanje prestane, počinje neugodan svrbež, piše Yahoo Shine

Nakon što primijetite da vas je ugrizao komarac, najpametnije je vodom isprati mjesto uboda, a zatim možete pribjeći jednom od deset neobičnih, ali učinkovitih načina da si olakšate neugodan osjećaj svrbeža i smanjite otečenost.


Led

Led je dobar iz dva razloga – smanjuje otekline i sposobnost živaca da šalju signale svrbeža u mozak.

Toplina

Topla voda otvara pore i omogućava brže izbacivanje otrova koji izaziva svrbež tijela. Toplina također, kao i led, smanjuje sposobnost slanja neugodnih signala u mozak.

Soda bikarbona

Ako pomiješate sodu bikarbonu s malo vode i namažete to kao kremu na mjesto uboda, taj kućni uradak neutralizirat će kiselost i tako smanjiti svrbež.

Pasta za zube

Pasta za zube stišće kožu na mjestu gdje je namazana i tako potpomaže izvlačenje otrova iz rane dok se suši. Mentol daje ugodan osjećaj hladnoće koji ublažava osjećaj svrbeža.


Dezodorans

Kruti dezodoransi u sebi imaju aluminijev klorid koji izvlači tekućinu i otrov iz mjesta uboda.

Mokra vrećica čaja

Trijeslovina ili tanin u mokrom crnom ili zelenom čaju ublažava svrbež i djeluje slično kao pasta za zube.

Češnjak

Češnjak je prirodni antibiotik i navodno ubija bakterije koje uzrokuju svrbež u ubodu komarca.



Ocat

Kiselina u jabučnom octu je prirodni antibiotik i ublažava svrbež.

Med

Med je jedan od najboljih prirodnih antibiotika te također brzo ublažava bolove i svrbež.

Svježi bosiljak

Ako utrljate svježi bosiljak na mjesto uboda, taj prirodni kamfor pojačat će protok krvi i tako ubrzati uništenje tvari koje onemogućuju zgrušavanje.