PAZITE GLAVU

Najveći trampolin na svijetu nalazi se - u pećini

08.07.2014 u 09:28

Bionic
Reading

Što je bolje za skok naglavačke u novi radni dan od najvećeg trampolina na svijetu? Odgovor je jednostavan – ništa

Pretpostavljamo da je prije sto godina teško tko mogao zamisliti da će rudnik škriljevca Llechwedd u Walesu postati mjesto na kojem će danas stajati najveći trampolin na svijetu, no svi koji žele visoko skočiti morat će paziti glavu u pećinama blizu Blaenaua Ffestinioga. Nova atrakcija dio je zabavnog parka Zip World, piše Daily Mail


Pećina u kojoj je smješten najveći trampolin na svijetu dvostruko je veća od katedrale Svetog Pavla i popraćena je podjednako ogromnom disko rasvjetom. Svaki posjetitelj dobiva kombinezon i kacigu, a do trampolina će putovati sat vremena podzemnim vlakom.

U rudniku su postavljena tri trampolina – prvi je na visini od svega šest metara, drugi je na visini od 18 metara, treći je 55 metara iznad tla – a svi su povezani toboganima. Vlasnik zabavnog parka Zip World, Sean Taylor, dobio je ideju za atrakciju kad je vidio nešto slično u francuskoj šumi.

Ovo nije prvi put da Britanci svoj rudnik škriljevca koriste za nešto drugo osim za ono za što je bio predviđen – tijekom njemačkog bombardiranja Londona u Llechweddu su bile pohranjene razne umjetnine, a nakon toga je u pećinama navodno napravljen i kompleks za kraljevsku obitelj u slučaju nuklearnog rata.

Rudnik škriljevca iskopali su još Rimljani, a u pitanju je bilo jedno od najkvalitetnijih nalazišta, zbog čega su ga lokalni stanovnici nazivali crnim zlatom. U 19. stoljeću Llechwedd je bio izvor posla za više od 3.000 ljudi, a na početku 20. stoljeća 17.000 radnika ondje se kopalo oko pola milijuna tona škriljevca, nakon čega se zbog uvjeta rada i duljeg štrajka industrija morala preseliti u inozemstvo.