PRVI LET IZ GNIJEZDA

10 naj otkrića samostalnog života

23.06.2014 u 08:44

Bionic
Reading

Našli ste posao i otisnuli se iz roditeljskog doma u najmanji stan na svijetu. Već sanjate o svim tulumima, seksualnim avanturama i ludom nesputanom životu bez zabrana, no tek vas čeka pravi sudar sa stvarnošću – pri brzini od 300 kilometara na sat i bez sigurnosnog pojasa

Svi smo 'goli kuhari' ili molio bih rezervaciju kod mame

Prva stvar koju ćete otkriti kad započnete svoj novi samostalni život jest da ne možete svakoga dana jesti jaja na oko i sendviče. To će vas odvesti u dva smjera – na internet gdje ćete provoditi vrijeme tražeći recepte samo da ne biste odmah morali zvati mamu u pomoć i zatim, neizbježno, do telefonskog razgovora s mamom koja će vam u više navrata detaljno objašnjavati kako se rade pizza i pohana piletina.

Treći korak bit će često 'slučajno' posjećivanje roditeljskog doma u vrijeme ručka, tijekom kojeg ćete se hvaliti obrokom koji ste si nedavno spravili. Predviđamo da ćete fotografije svog prvog kulinarskog eksperimenta staviti i na društvene mreže.

Šaranje u prašini

S novostečenim vještinama šefa kuhinje dolaze i neugodne posljedice – ulje na štednjaku, brašno po podu i tomu slično. Dok u znoju lica svog glancate pločice i rešetku iz pećnice, sjetit ćete se kako vam nikad nije bilo jasno zašto vaši roditelji cijelo vrijeme luđački peru i čiste po stanu. To je također trenutak kad ćete čvrsto odlučiti da nema više poruka u prašini.

Naravno, možete krenuti u drugom smjeru – koga je uopće briga za prljavštinu? Kad vas prijatelji počnu izbjegavati, a potencijalni partneri odbiju ostati dulje od pet minuta u vašem stanu, vjerojatno ćete promijeniti pjesmu – a o prvom posjetu roditelja nećemo ni pričati.

Od pijanstva do kamenca

Možda niste svladali japanski ili kineski jezik od kad ste se preselili, no u jednoj ste stvari postali stručnjak – ne postoji higijensko sredstvo za koje niste čuli. Ne samo da znate koja tekućina služi za pranje kojih površina, već znate i cijene svih preparata i koliko su pouzdani.

Da vas utješimo, do tih spoznaja došli ste nakon pijanstva koje je završilo u zahodskoj školjci gdje ste primijetili kako vam se na stjenkama počeo skupljati kamenac – dakle, još ste bili mladi i neukrotivi!

Kupanje u novcu

Džeparac je stvar prošlosti – od trenutka kad ste našli posao, kupate se u novcu i ni jedan trošak nije problem. Kako ste počeli raditi prije preseljenja, kupili ste si ogroman TV, ludi zvučni sustav i brdo dizajnerske robe. No od preseljenja i neumoljivih dolazaka mjesečnih računa, umjesto popunjavanja kolekcije stripova i kupovine novog računala, počeli ste štedjeti za perilicu rublja.

Da, znamo da nam ne vjerujete, ali uistinu ćete žrtvovati mnoge gušteve kako biste imali opranu odjeću ili dovoljno veliku ledenicu za svoje potrebe.

Mržnja prema poštanskom sandučiću

Još prije samo mjesec dana u pošti ste dobivali samo čestitke, razglednice i reklame. Od kada živite sami, razvili ste strah i mržnju od poštanskog sandučića. Jedina čestitka koju dobivate je 'sretan vam račun za režije', a sve tvrtke koje vam šalju uplatnice nikad ne zaboravljaju datum kad je počela vaša romansa – koju stvarno samo smrt može prekinuti.

Auto ili taksi

Dok ste bili klinci, svi ste imali starijeg poznanika koji vas je vozio na tulume i vikendice. Dugoočekivani san vlastitog vozila napokon će vam se ispuniti i prvih par mjeseci ćete čak i po kruh na ugao ići autom. A onda ćete shvatili da gorivo nije besplatno, a popravci još manje.

Nakon toga ćete postati veliki pobornici ekologije i znat ćete sve o održivim izvorima energije, no ponekad ćete u nedjelju nakon popodnevnog pljuska uz glasnu glazbu radija napraviti krug oko grada dok vam vjetar šiba kroz otvorene prozore i tada će vam pucati prsluk za cijenu benzina i CO2 u zraku.

Nema više novih prijatelja

Iako nije u potpunosti nemoguće, šansa da ćete nakon odlaska iz roditeljske kuće steći novog, pravog prijatelja, vrlo je mala. Osobe koje bi hodale kroz vatru za vas i obrnuto već su dio vašeg života, stoga ih čuvajte kao oko u glavi. Osim roditelja i partnera, to su jedini ljudi koji će uvijek biti uz vas.

Ideali – u pripremi

Ne znamo jeste li sanjali da ćete promijeniti svijet ili da budućnost nosi bolje sutra bez predrasuda i mržnje, no u slučaju da jeste, moramo vam odmah reći da gajite plemenite, ali djetinjaste ideje. Također vam savjetujemo da nas ne slušate, već da ustrajete na boljem svijetu – nama to očito nije uspjelo.

Vrijeme je vrjednije od novca

Kaže se da je vrijeme novac, no ubrzo ćete shvatiti da se radi više o kupovanju deviza. Od beskonačno puno vremena, s pronalaskom posla spast ćete na dvije trećine dana, a s preseljenjem u vlastiti prostor, na onu trećinu kad biste trebali spavati. Ostalo vrijeme provest ćete u čišćenju, peglanju, usisavanju, vješanju rublja, popravcima, mijenjanju žarulja, kupovini hrane i ostalih potrepština, te pomaganju svojim roditeljima, prijateljima i susjedima.

A taman kad pronađete utjehu u partneru koji će vam prepoloviti kućanske obaveze, Murphyjev zakon kaže da ćete dobiti prvo dijete. Zaboravite perilicu rublja, počnite štedjeti za zdravstveno i životno osiguranje, ukop i nadgrobni spomenik.

Sve je lako kad to netko drugi radi

U trenutku kad prestanete imati vremena i počnete žaliti za danima kad vam je netko drugi čistio, prao, kuhao i plaćao račune, shvatit ćete da vam je djetinjstvo završilo.

Ne garantiramo da ćete biti uspješni na svom putu ka zrelosti koji ćete tad započeti, no neće ni sve biti tako crno kako smo mi to ovdje prikazali – uz malo sreće, imate pred sobom ostatak uzbudljivog i zanimljivog života čija čudesa nitko ne može predvidjeti!