OSEBUJNI LIKOVI

10 naj frikova s plaže

15.06.2014 u 12:05

Bionic
Reading

Ususret sezoni kad ćete svoje kraće ili dulje odmore provoditi uz Jadransku obalu, donosimo popis osebujnih likova koje ćete na njoj jamačno zateći. Budite spremni, jer poput Arnolda Schwarzeneggera - i oni će se vratiti. Vratiti na plažu

Reš nasukanko

Svaka plaža ima bar jednoga i zahvaljujući zavidnim nijansama napaćene mu kože, moguće ga je locirati iz prilične udaljenosti. Nije on nikakva sirovina, štoviše, stanje kojemu stremi je – reš. Zbog toga se on i sunce vole javno, nesputano i s nimalo suzdržavanja. Njegov bordo lik noćna je mora dermatologa i hipohondara. Iz čiste dobrohotnosti želite mu pripremiti pac od umirujućih krema, jogurta, krastavaca i regenerirajućih ulja i ostaviti ga u njemu danima, ali nema smisla. Odmor za njega znači ležati. Ležati pod suncem dok je ono god na obzoru.


Okupatorica s ručnikom

Cilj njena odmora je uhvatiti najbolju poziciju na plaži. Onu koja do podne osigurava sunce, a od podne ugodnu hladovinu. Njena oruđa su odlučnost, dobro oko, golemi ručnik i usmjerenost na cilj. Jednom kad ugleda savršenu poziciju, maršira do nje i poput tetris gromade smješta se u nju. Posve je pritom nebitno je li njen lakat sljubljen uz vaše rame i draška li njena kosa susjedove tabane. Jednom kad upeca savršenu poziciju, brani je životom.

Zaljubljeni upijači sunca

Ovo je njihovo prvo zajedničko ljetovanje. Ona s blagim prijezirom gleda obnažene kupačice u toplesu, on gleda samo nju. Ona se boji da je njena blago preplanula put ugrožena pa upućuje molećiv pogled prema kremi za sunčanje, a on se baca na posao i utrljava kremu u njena leđa, temeljito tretirajući svaku poru. Ne zna gdje će s iPhoneom, novčanikom i stvarima iz torbe, pa se ne kupaju zajedno, već mu ona tu i tamo mahne dok pluta. Gladna je i želi sladoled. Nakon dva korneta, par selfieja, reda hihotanja, spremna je za hotel. On također.

Mladi galeb

Nakon što je zimu proveo šećući praznim kamenim ulicama dok mu je snažan vjetar nemilice mrsio kosu, slušajući udarce škura, presretan je što je došlo ljeto. Pred njim su tri i kusur mjeseca kada njegov otok živi, odnosno, kada obiluje ženama. Pristupom strastvenog filatelista on ih želi skupit sve: češke, njemačke, domaće, mlade ili zrele. Na plažu dolazi u jatu vršnjaka. Dok vrebaju pastelne ručnike i nabacuju miloglede, bivaju glasni. Noću sele u lokalne diskoteke.

Stari galeb

Srest ćete ga u bircu na plaži. Rana poslijepodneva provodi uz osvježavajući napitak od hmelja. Iza njega su godine iskustva, a ispred njega samo šank. Konobar ga oslovljava nadimkom (Lipi, Crni…). Nonšalantno cuclajući svoje piće, dame svih dobnih skupina ispraća pogledom, a poneke počasti i komentarom, ali strogo kratkim (poput: Opa!). Ne baca on riječi uzalud, a nije mu ni do akcije. U preljubničkoj je vezi s konobaricom iz kafića u centru grada.

Srednjoeuropski turisti

Da se kojim slučajem ljubav prema moru i suncu mjeri količinom melanina, oni bi ga imali na bacanje, ali slučaj je htio da nemaju. No unatoč tome što im zbog pretežno svijetle puti nije preporučljivo dugo boraviti na suncu, oni ljube more i vjerni su uživatelji naše obale. U ne tako davnoj prošlosti na plažu su dolazili oboružani konzervama omiljene hrane iz svoje domicilne države, al danas su se stvari promijenile. Konzerve su zamijenili morskim aktivnostima. Prvi su u pedalini, spuštaju se niz tobogane, imaju najveći luftić, vlastitu opremu za ronjenje i peraje, a drage volje posežu i za skuterima. Neće remetiti vaš odmor. Najveća su opasnost za sebe same i njihova ljubav s morem često završava pogubno.

Vodootporna ljepotica

Da nema nje, ne biste znali da vodootporne maskare postoje i da njihova otpornost na vodu nije mit. Svjesna da je izgled sve, pa i više od toga, na plažu dolazi besprijekorna, opremljena svim vidovima asesoara. Trendi badić uskladila je sa šik japankama i komadom nakita napravljenog baš za plažu. Kombinaciju ne kvari ni velika torba u kojoj nosi kremu, losion za nešto što ta krema ne čini, dezić i mini parfem s mirisom plaže. Nezaobilazno društvo joj je smartphone u bijeloj, zlatnoj, kričavoj nijansi, a možda i sa zečjim ušima. Svjesna da je fotografiranje nogu u blizini mora vrhunac suvremene fotografije, čini to svakodnevno i objavljuje na fejsu.

Plodni otac i njegova obitelj

On je plodan s pokrićem. Iza sebe će ostaviti minimalno tri prekrasna zdrava homo sapiensa. Investirao je u kamp kućicu i svake godine zajedno sa svojom boljom polovicom i podmlatkom ljetuje puna 2 tjedna. Na plažu dolazi opremljen loptom, luftićem u obliku krokodila, plastičnim kamionom, dvije torbe, familijom i prijateljskom familijom iz kampa. Njih cca desetero zauzimaju fin komad plaže. Mala zlata su glasna, gladna, vrište, pjevaju, preskaču vaš ručnik, plaču, glasna su, gladna, vrište...

Morski gladuši

Da se slučajno baš tog sunčanog dana ostvari mračna prognoza nekog američkog filma katastrofe i ljudska vrsta mora bježati glavom bez obzira, njima bi njihova torba za plažu osigurala barem desetak dana života sitog želuca. Iz nekog nepoznatog razloga plažu povezuju s jedenjem i to raznovrsnim. Ujutro mlate po sendvičima, nastavljaju s voćem, sve presijeku s malo grickalica, na red dolaze keksi, pa sladoled. Naposljetku odlaze jer je vrijeme za kasni ručak.

Lokalni lero

Svaki grad uz naše more ima svoga Lera (Lero, lero, lero, lero, lero, lero, lero.) I lokalni čudaci imaju potrebe za plažom. Dolaze pojedinačno, nikad u grupi prosto jer su posebni. Neki od njih napadaju naprasnim buljenjem, drugi vode žučne rasprave sami sa sobom, dio njih samo pjevuši, a neki su jednostavno čudni. Prepoznat ćete ih s lakoćom.