STRAST MEĐU VRSTAMA

Naučila dupina govoriti i otkrila da je zaljubljen u nju

10.06.2014 u 15:13

Bionic
Reading

Margaret Howe je prije više od 50 godina živjela s dupinom deset tjedana. Cilj joj je bio naučiti morskog sisavca engleski jezik. Peter je uspio naučiti nekoliko riječi, no usto se i zaljubio u svoju učiteljicu

Jedan od neobičnijih eksperimenata sa životinjama dogodio se 1965. na američkim Djevičanskim otocima. Na otoku St. Thomas neurolog John C. Lilly i njegova 23-godišnja pomoćnica Margaret Howe deset tjedana podučavali su šestogodišnjeg dobrog dupina (Tursiops truncatus) Petera engleski jezik, piše Telegraph


Margaret je tijekom tih deset tjedana provodila većinu vremena s Peterom – zajedno su jeli, spavali i igrali se. Nitko nije mogao predvidjeti da će dupin razviti osjećaje za Margaret.

Doktor Lilly je 1961. napisao knjigu 'Čovjek i dupin' u kojoj je tvrdio da je mozak tog morskog sisavca 40 posto veći od ljudskog i da postoji dobra šansa da mogu razumjeti ljudski govor. Eksperiment koji je trajao deset tjedana odvijao se u vili poznatoj pod imenom 'kuća dupina' jer je bila djelomično potopljena u morsku vodu.

Jedini slobodni dani koje je Margaret imala bile su subote. Ostatak vremena provodila je u kupaćem kostimu.


Kako bi lakše raspoznavao oblik njenih usana dok govori, Margaret si je namazala usne crnom, a lice bijelom bojom. Dupin je pokazivao želju da svlada što ga je Margaret podučavala, no brzo bi gubio koncentraciju i tvrdoglavo pokušavao nagovoriti da se igraju umjesto da uče.

Peter je s vremenom naučio izgovoriti riječi 'jedan', 'mi', trokut' i 'zdravo', no vrhunac je bio kad bi Margaret rekla 'rad, rad, rad', a Peter bi joj odgovorio 'igra, igra, igra'.

Dupin bi povremeno grickao Margaret za nožne prste, a ona bi mu ponekad udovoljavala masažom trbuha. Do kraja prvog tjedna, Peter se već temeljito upoznao s njezinom anatomijom, a u četvrtom tjednu se dogodilo da se nekoliko puta seksualno uzbudio

'Njegova želja kvari naš odnos. Pokušava se trljati o mene i grize me. Toliko je uzbuđen da ne može kontrolirati svoje ponašanje prema meni', napisala je Margaret u svoj dnevnik.

Nakon toga Margaret i Peter proveli su neko vrijeme razdvojeni i kad se dupin vratio bio je smireniji i nježniji. Taman kad je par uspio naći način daljnje suradnje, novca za eksperiment je ponestalo i morali su ga obustaviti.

Doktor Lilly preselio je eksperiment u drugi laboratorij gdje je Peter ubrzo izgubio volju za životom i uginuo. Veterinar Andy Williamson smatra da je Peter bio žrtva slomljena srca jer nije mogao shvatiti zašto je došlo do razdvajanja od Margaret.

Margaret se nakon eksperimenta udala za fotografa Johna Lovatta koji je surađivao s Lillyjem i slikao Petera i nju.