KRIZNA VREMENA

Radnici tvornicu spašavaju 'golim' kalendarom

26.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Kada je postalo neizbježno da se krizom pogođenu francusku tvornicu bojlera i sustava za grijanje Chaffoteaux et Maury pokuša zatvoriti i ukinuti mnogo radnih mjesta, radnici su se dosjetili načina na koji bi to mogli spriječiti

Trinaestero radnika poziralo je bez odjeće, samo sa zaštitnim maskama i kacigama za kalendar koji bi trebao izići na jesen. 'Naš je cilj pokazati da imamo radnike koji bi za očuvanje svojih radnih mjesta sve učinili, pa čak se i skinuli', izjavila je tamošnja predstavnica sindikata Brigitte Coadic.

Novcem koji će biti prikupljen prodajom kalendara planiraju otputovati u Italiju te prosvjedovati grupi Ariston Thermo, koja je od 250 radnih mjesta u francuskoj podružnici odlučila ukinuti njih čak 204. Ovoga puta su se radnici odlučili na miran prosvjed, iako su dosad na razne maštovite načine pokušali spriječiti otkaze, prijeteći da će tvornicu dići u zrak ili pak zagaditi rijeku Seine. 'Ne želimo ništa uništiti. Želimo samo pokazati što možemo, reći upravi da bismo mogli, ako nas zadrže, medijsku pozornost pretvoriti u nešto pozitivno', pojasnila je Coadic.

Snimanja kalendara s obnaženim pobornicima neke ideje već je poznata iz filmova 'Calendar Girls' te 'Full Monty', a nije rijedak ni slučaj da se tim sportaša ili sportašica obnaženih tijela slikaju za kalendare, najčešće karitativne namjene.